Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Δήμος Καλαμάτας: Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για στρατηγικές αστικές παρεμβάσεις

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, κατά την 11/2022 συνεδρίασή της, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, αποδέχθηκε τους όρους συμμετοχής στη πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το έργο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου» της δράσης «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα», που είναι ενταγμένα στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 – Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση (άξονας 1. «Αναπλάσεις Εμβληματικού Χαρακτήρα».

Το εν λόγω έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ο Δήμος Καλαμάτας συντάσσει τον σχετικό φάκελο για την υποβολή αίτησης / πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο: «Στρατηγικές αστικές παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του κεντρικού τμήματος της πόλης της Καλαμάτας».

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Μέσω της υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων καθίσταται δυνατή η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν, ως μια ενιαία αστική οντότητα αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου , στάσης των κατοίκων και επισκεπτών, της πόλης μας προσδίδοντας παράλληλα οικονομική και αναπτυξιακή υπεραξία στη περιοχή.

Προτείνονται αναπλάσεις – με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον «ψυχρών υλικών» δαπεδοστρώσεων κι άλλων σύγχρονων τεχνολογιών. Η περιοχή παρέμβασης αφορά σε επιφάνεια περίπου 38.000 τ.μ. σε ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου της Καλαμάτας.

Στόχος μεταξύ άλλων η μείωση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των παραγόμενων ατμοσφαιρικών ρύπων μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων μείωσης των ρυπογόνων μετακινήσεων, καθώς και βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης του υπαίθριου δημόσιου χώρου, με ενσωμάτωση «έξυπνων» καινοτόμων στοιχείων (Smart Cities).  Επίσης, η επίτευξη της άμεσης βελτίωσης της ποιότητας του αστικού χώρου, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καλύπτοντας τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών προς ένα βελτιωμένο περιβάλλον.

straakal