Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Δύο εκατ. επέλεξαν προσωπικό γιατρό με το νέο σύστημα

Δύο εκατομμύρια Ελληνες έχουν ήδη επιλέξει τον προσωπικό τους γιατρό, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Τον προσωπικό τους γιατρό έχουν αποκτήσει δύο εκατομμύρια Ελληνες πολίτες. Η εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, με το πρώτο βήμα να είναι η εγγραφή των πολιτών, πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, σε προσωπικό γιατρό. Θα ακολουθήσει, την 1η Σεπτεμβρίου, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εγγραφής των πολιτών και για τους κατοίκους Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, θα δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μεγάλο βάρος για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς αφενός η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα ενταχθεί στο σύστημα, αφετέρου θα έχουν επιστρέψει και οι πολίτες από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στο σύστημα, ως προσωπικοί γιατροί, 3.200 παθολόγοι και γενικοί γιατροί, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 είναι ιδιώτες και 2.200 είναι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας). Σε αυτούς έχουν εγγραφεί από την 1η Αυγούστου, οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα για το σύνολο της χώρας πλην της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχεδόν 2.000.000 πολίτες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι ήταν εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό (στο πλαίσιο της προηγούμενης απόπειρας του 2018 να αποκτήσει κάθε πολίτης τον δικό του γιατρό) και οι οποίοι αυτομάτως μεταφέρθηκαν στο νέο σύστημα. Υπενθυμίζεται πως το 2018 είχαν επιλέξει να είναι οικογενειακοί γιατροί περίπου 700 παθολόγοι και γενικοί γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, στους οποίους είχαν εγγραφεί λιγότεροι από 1.300.000 πολίτες.

Από την πλευρά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του νέου συστήματος, εκφράζεται αισιοδοξία, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν επιτευχθεί οι πρώτοι στόχοι που το υπουργείο έθεσε. Αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στο σύστημα είναι 4.000, εκ των οποίων το 25% έχει ήδη εγγραφεί. Συγκρίνουν δε την «επίδοση» αυτή με την απόπειρα εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού επί ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι τότε συμμετείχαν λιγότεροι από 700 ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τον μεγάλο όγκο εγγραφών πολιτών σε προσωπικό γιατρό με την επιστροφή των πολιτών από τις φθινοπωρινές διακοπές και κυρίως πριν από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσει να ισχύει η πρόσθετη επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη όσων δεν είναι εγγεγραμμένοι, κατά ποσοστό 10% πλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Την 1η Σεπτεμβρίου, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εγγραφής των πολιτών και για τους κατοίκους Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Στη δε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, η πρόσθετη συμμετοχή σε όσους επιλέξουν να μην εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό θα προσαυξηθεί κατά 10% (συνολικά 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής).

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βγει στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την εκπαίδευση των γιατρών και την ενδυνάμωση των δομών του ΕΣΥ. Το σχέδιο νόμου, την επεξεργασία του οποίου έχει αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, θα περιλαμβάνει διατάξεις για την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης των γιατρών, τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεών τους με κίνητρα παραμονής και εισόδου στο ΕΣΥ, ενώ θα προβλέπει τη μεταφορά της διαδικασίας κρίσεων των υποψηφίων για πρόσληψη γιατρών από τις υγειονομικές περιφέρειες, που είναι σήμερα, στα νοσοκομεία.

Πηγή: kathimerini.gr