Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ένα σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα από χωριά της Μεσσηνίας: Ρίπεσι – Μαγγανιακό – Λαντζουνάτο – Κορομηλιά – χωριά Ταϋγέτου

Όσο μικρά και αν είναι όσο και αν κάποια από αυτά βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία της Μεσσηνιακής γης, αυτό το καλοκαίρι άφησαν ένα σπουδαίο πολιτιστικό αποτύπωμα και αναδείχθηκαν σε φάρους πολιτισμού και συνέργειας.

Γράφει ο  Γιάννης Λάσκαρης * 

Στο Ρίπεσι αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ και η έκθεση με τη Μυρτιδα. Στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ με τίτλο ΜΝΗΜΕΣ από την Πέτρα στο Μάρμαρο” συμμετείχαν οι γλύπτες Στέλιος Γαβαλάς, Αλέξιος Ξενίας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σταματόπουλος, ενώ μαζί τους εργάζονται οι Αμαλία Καρκούλια, Σοφία Κιούση, Γιώργος Παπασωτηρίου, Fatos Kulloli. Το κοινό είχε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει τη  δημιουργία γλυπτών στο Δημοτικό Σχολείο με αποτέλεσμα το χωριό να μεταμορφωθεί σε εργοτάξιο τέχνης όπως πολλοί το παρομοίωσαν δίκαια.

Το Μαγγανιακό για δύο ολόκληρες ημέρες μετατράπηκε σε σκηνή όπου συμμετείχαν όλοι: κάτοικοι-επισκέπτες μέσα από συζητήσεις, αθλητικά δρώμενα, περιηγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, γαστρονομικές αποδράσεις, εργαστήρια παρασκευής τοπικών προϊόντων, επισκέψεις σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, εκθέσεις και άλλα πολλά. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε μέσα από διαδικασίες συνεργασίας και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό καθώς οι εκατοντάδες επισκέπτες που βρέθηκαν εντυπωσιάστηκαν. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ του ΜΑΓΓΑΝΙΑΚΟΥ πραγματικά ήρθε για να μείνει αλλά και να «διδάξει».

Στο Λαντζουνάτο ένα από τα πλέον απομακρυσμένα χωριά της Μεσσηνίας  με τη συνεργασία των λιγοστών κατοίκων της προέδρου του χωριού και του προέδρου του συλλόγου και φίλων από τη Μεσσήνη  υλοποιήθηκε η «ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ» όπου φιλοδοξία είναι να καθιερωθεί και περιελάμβανε έκθεση βιβλίου και εντύπου καθώς και  περιήγηση στο κάστρο ΣΑΦΛΑΟΥΡΟ ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ένα πλούσιο τραπέζι με τοπικά εδέσματα και μια αγκαλιά  φιλοξενίας «στρώθηκε» για τους επισκέπτες.

Η Κορομηλιά συνδύασε το παραδοσιακό πανηγύρι με τον μοναδικό γύρο των Κοντοβουνίων συνδυάζοντας άθληση και εκπλήξεις στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι διοργανωτές καθώς εδώ η εγκατάλειψη είναι ολοφάνερη πολλά χρόνια τώρα και σε πείσμα των καιρών τα χωριά ζωντανεύουν.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί το σπουδαίο έργο που συντελούν οι σύλλογοι οι κάτοικοι και οι διάφοροι φορείς στη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού προκειμένου να κρατηθούν ζωντανά τα χωριά του Ταϋγέτου. Ξεχωρίζουν τα μοναδικά στο είδος τους παραδοσιακά και αυθεντικά πανηγύρια, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή ντοκιμαντέρ αλλά και στις μουσικές εκδηλώσεις και δράσεις που είχαν σχέση με την φύση και την ανάδειξη του βουνού.

* Μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση της Υπαίθρου», Δημοτικός Σύμβουλος (Μεσσήνης)