Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – Τι λέει ο οργανισμός για την παραλλαγή Κένταυρος

Δύσκολη η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες ακόμα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC.

O εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC δείχνει την Ευρώπη και την Ελλάδα στο «βαθύ κόκκινο» αναφορικά με τον κοροναϊό που επελαύνει στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πολλές χώρες που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» στο δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Οι μόνες περιοχές που είναι σε ελάχιστα καλύτερη θέση είναι η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο». Ενδιαφέρον, τέλος, είναι και το γεγονός ότι πολλές χώρες είναι «γκρι» – ήτοι δεν έγιναν αρκετά τεστ ή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορέσει το ECDC να εξάγει κάποιο συμπέρασμα για τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τι λέει το ECDC για τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κοροναϊού, που κερδίζει με ταχύτητα και ορμή έδαφος, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

πηγη in.gr