Σάββατο
7
Δεκέμβριος
TOP

ΕΕ: Με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας

Ραγδαία ανάπτυξη παρουσίασε στην ΕΕ η βιολογική γεωργία, η οποία αυξήθηκε περισσότερο από 50% την περίοδο 2021-2020, με ετήσια αύξηση 5,7%.

Το 2020, το 9,1% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ καλλιεργούνταν βιολογικά. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα του Market Brief για τη βιολογική γεωργία που δημοσιεύτηκε από την Κομισιόν, κατά μέσο όρο, αν και με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις είναι μεγαλύτερες από τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις και διευθύνονται από νέους αγρότες.

Συγχρόνως, απηχώντας την ανάπτυξη της παραγωγής, οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων διπλασιάστηκαν στην ΕΕ μεταξύ 2015 και 2020.

Οι τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη έκταση βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 52% του συνόλου το 2012 και το 59% το 2020.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ αφιερώθηκε σε μόνιμα λιβάδια (42%), ακολουθούμενη από πράσινες χορτονομές (17%), δημητριακά (16%) και μόνιμες καλλιέργειες, όπως φρούτα, ελιές και αμπέλια (11%).

Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις

Σε μια εποχή που είναι κρίσιμο για την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα λιπάσματα για γεωπολιτικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους, στοιχεία από το  EU Farm Accountancy Data Network(FADN) δείχνουν ότι οι εκμεταλλεύσεις βιολογικής φυτικής παραγωγής ξοδεύουν πολύ λιγότερα για αυτά τα προϊόντα και για φυτοφάρμακα από τα συμβατικά αγροκτήματα.

Οι εκμεταλλεύσεις βιολογικών αροτραίων καλλιεργειών εξοικονομούν 75-100% στο κόστος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανά εκτάριο και 45-90% στο κόστος των λιπασμάτων ανά εκτάριο σε σύγκριση με τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις.

Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις έχουν χαμηλότερες αποδόσεις κατά μέσο όρο (5-30% χαμηλότερες για τις αποδόσεις των καλλιεργειών για παράδειγμα) και σε ορισμένους τομείς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εργατικού δυναμικού για να παράγουν την ίδια αξία παραγωγής με τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις. Εξακολουθούν να παράγουν παρόμοιο ή υψηλότερο εισόδημα ανά εργαζόμενο χάρη στις υψηλότερες τιμές καθώς και στα υψηλότερα επίπεδα στήριξης της ΕΕ, που απορρέουν κυρίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). 

Οι ενισχύσεις

Το 2020, το 61,6% της γης της ΕΕ στη βιολογική γεωργία έλαβε ειδικές ενισχύσεις βιολογικής υποστήριξης από την ΚΑΠ, με κατά μέσο όρο 144 ευρώ/στρέμμα στήριξη από την ΚΑΠ και 79 ευρώ/στρέμμα από εθνική συγχρηματοδότηση.

Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να λάβουν πρόσθετη στήριξη, η οποία ενθαρρύνει τη γεωργία σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα. Περαιτέρω μέτρα αγροτικής ανάπτυξης υποστήριξαν επίσης την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε πρακτικές βιολογικής γεωργίας και ενίσχυσης για την εμπορία και την προώθηση βιολογικών προϊόντων.

Ωστόσο, οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, όπως ο πληθωρισμός των τροφίμων, επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών της ΕΕ καθώς και τη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι, το 2021, η Κομισιόν ενέκρινε σχέδιο δράσης ώστε τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης της ΕΕ να είναι βιολογική έως το 20230. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να ορίσουν εθνικές τιμές-στόχους για τη βιολογική γεωργία και να είναι γενικά φιλόδοξα για τη βιολογική παραγωγή στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ και στα εθνικά σχέδια δράσης για βιολογικά προϊόντα.

πηγη in.gr