Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Έφη Αχτσιόγλου: «Το επιτελικό κράτος έχει αποδεχθεί σχεδόν εγκληματικό – Βιώνουμε την πλήρη κατάρρευση υπό την ευθύνη της ΝΔ» (video)

Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την -ανεπαρκή όπως αποδείχθηκε – αντιπλημμυρική προστασία, τη δασοπροστασία και την Πολιτική Προστασία άσκησε από την Καλαμάτα η Έφη Αχτσιόγλου. Η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με αιχμή την ανεπανόρθωτη καταστροφή στη Θεσσαλία, και στη Μαγνησία, μίλησε για αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης που άφησε τον θεσσαλικό κάμπο… έρμαιο των ακραίων καιρικών φαινομένων!

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Για μια “ολοσχερή καταστροφή” έκανε λόγω αναφερόμενη στα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, η Έφη Αχτσιόγλου όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, αγροτική παραγωγή και μεγάλο μερίδιο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Απαριθμώντας μια σειρά από  προβλήματα που έχουν ανακύψει τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ζωικού κεφαλαίου και περιουσιών όσο και τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύον αλλά και ζητήματα τροφοδοσίας και καθημερινότητας, η κα Αχτσιόγλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την αναποτελεσματική. «Πέραν του να συζητάμε για το μέλλον, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστια βιοποριστικά προβλήματα, πολύ σοβαρά ζωτικά προβλήματα. Κορυφαία προβλήματα καθημερινής επιβίωσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε απολύτως αναποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα.» Ανατρέχοντας στην προ τριετίας κακοκαιρία του Ιανού που έπληξε την περιοχή, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εστίασε στο κομμάτι της πρόληψης, λέγοντας πως «”Έπεσαν” 700 εκατομμύρια ευρώ, υποτίθεται, για να υπάρξουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Που πήγαν αυτά τα λεφτά;», σημειώνοντας πως το φαινόμενο αν και ισχυρό ήταν προδιαγεγραμμένο καθώς «το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε προβλέψει ότι θα συμβεί. Η περιοχή με βάσει τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που είχε αναρτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2018, περιγραφόταν ως εξαιρετικά επικίνδυνη. Περιγράφονταν τα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πέμπτο καλοκαίρι και δεν τα υλοποίησε ποτέ, δεν επικαιροποίησε ποτέ αυτά τα σχέδια, δεν ασχολήθηκε…». Η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε επίσης την παρέμβαση της κυβέρνησης κατά την εκδήλωση των ακραίων φαινομένων ως «εξαιρετικά ανεπαρκή. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν όταν ήδη το νερό ήταν μέσα στα σπίτια τους», όπως και την ανταπόκριση της κυβέρνησης μέρες μετά την μεγάλη καταστροφή για την επούλωση των πληγών.

Σε επίπεδο ευθυνών είπε πως «ορθώς έγινε εισαγγελική παρέμβαση. Αυτή η εισαγγελική έρευνα είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη. Εξετάζει με πολύ συγκριμένα ερωτήματα τι συνέβη και ό,τι αφορά σε έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά έργα. Τι συνέβη από την περίοδο 2020-2023 γιατί δεν υλοποιήθηκε κάτι, γιατί δεν θωρακίστηκε η περιοχή. Η εισαγγελική έρευνα εξετάζει και τι έγινε με την Πολιτική Προστασία. Είναι ζητήματα που αφορούν και τη δικαιοσύνη» τόνισε.

«ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ
…ΣΧΕΔΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ»

«Το επιτελικό κράτος έχει αποδεχθεί αναποτελεσματικό… σχεδόν εγκληματικό» είπε με νόημα η κα Αχτσίογλου. Η Ελλάδα βίωσε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, ακραία καιρικά φαινόμενα που στέρησαν ανθρώπινες ζωές και έπληξαν περιουσίες, κόστισαν σε ζωικό κεφάλαιο, συνετέλεσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή, είπε και έθεσε ξανά το ζήτημα της αποτελεσματικότητας από πλευράς κυβέρνησης καθώς έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα σε ότι αφορά στην θωράκιση της χώρας απέναντι σε τέτοιας κλίμακας φαινόμενα και κινδύνους.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία, ούτε άλλοθι. Είναι μια αλλαγή που απαιτεί από τη συντεταγμένη Πολιτεία να δρα, να σχεδιάζει, να οργανώνει, να θωρακίζει. Δεν είναι μια δικαιολογία για να κάνουμε διαπιστώσεις».

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας και τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Ελλάδα τα οποία ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για «νέο χρήμα». Αντιθέτως πρόκειται για «κονδύλια που υπήρχαν και ήταν αναξιοποίητα και είναι ερώτημα: γιατί το κράτος, η κεντρική διοίκηση, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε αυτά τα ποσά για να γίνουν έργα προετοιμασίας και θωράκισης της κοινωνίας και της πατρίδας μας;»

Μιλώντας με αριθμούς η κα Αχτσιόγλου τόνισε πως από το ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν απορροφηθεί κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ σε μόλις 0,5% ανέρχεται το ποσοστό απορρόφησης για έργα Πολιτικής Προστασίας. Και κλείνοντας σημείωσε πως «χρειάζεται ένα συνολικός σχεδιασμός. Βιώνουμε την πλήρη κατάρρευση του κράτους αυτή τη στιγμή υπό την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας»

 

«ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στην προεκλογική κούρσα για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι απλά ανταγωνισμός ιδεών αλλά ουσίας. «Για μένα ένα μεγάλο διακύβευα της επόμενης περιόδου είναι το τί κράτος θέλουμε», τόνισε η κα Αχτσιόγλου, εστιάζοντας στις διαφορές που εντοπίζονται στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αυτή που διανύουμε σήμερα. Η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς υπογράμμτισε πως τώρα «υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Δεν υπάρχουν μνημόνια ή περιορισμοί… …Η ΝΔ έδωσε περίπου 60 δισ. χωρίς να θωρακίσει την κοινωνία από τα στοιχειώδη για την ασφάλεια και την επιβίωση των πολιτών. Έχουμε ένα κράτος που δεν λειτουργεί με όρους κοινωνικής προστασίας. Λειτουργεί, αν θέλετε, ως διαμεσολαβητής πολύ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που τα επιδοτεί κιόλας!»

«Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΩΣ Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ
ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ»

Τα δυσμενή αποτελέσματα των εθνικών εκλογών δημιούργησαν αναταράξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει ανάγκη από ανανέωση. Αυτό φαίνεται να είναι το ζητούμενο των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών καθώς όπως είπε η κα Αχτσιόγλου «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να αρθρώσει το απολύτως ανταγωνιστικό, οργανωμένο πολιτικό σχέδιο σε σχέση με αυτό που υλοποιείται από την κυβέρνηση της δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω την κινητοποίηση. Δεν σας κρύβω ότι εξασθένισαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία το προηγούμενο διάστημα, δεν ήμασταν δίπλα στους ανθρώπους που θέλουμε να εκφράζουμε».

Όσο για τη δική της πρόταση σημείωσε πως θα έχει την «ενότητα ως ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Το νόημα δεν είναι να μείνουμε όσοι είμαστε, αλλά να κερδίσουμε έναν και μια κάθε μέρα περισσότερους». Το μήνυμα της προς τους πολίτες είναι «Να έρθουν να ψηφίσουν για να υπάρξει μια άλλη προοπτική στον τόπο. Να βάλουν το λιθαράκι τους σε αυτή τη νέα διαδρομή για να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο για τον τόπο.»