Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Εφιάλτης στον δρόμο με τα… σιτηρά: SOS για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Πόλεμος και κλιματική κρίση εντείνουν την ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια.

Κλίμα, κρίση, κόστος, covid. Αυτά τα τέσσερα «κ» έχουν αυξήσει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία πλανάται πάνω από τον κόσμο ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουσιαστικά οι τέσσερις διαστάσεις της επισιτιστικής ασφάλειας, δηλαδή η διαθεσιμότητα, η πρόσβαση, η σταθερότητα και η χρήση της βρίσκονται υπό απειλή εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων μίας σειράς πραγμάτων.

Πόλεμος και κλιματική κρίση εντείνουν την ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια

Μελετητές και διεθνείς οργανισμοί επικεντρώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επιδεινώνει περισσότερο αυτή την άσχημη κατάσταση.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως στον πόλεμο εμπλέκονται δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.

Την ίδια ώρα τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα το Κίεβο, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγούς σιτηρών παγκοσμίως, να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή του.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων που καταρτίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Μάρτιο.

Από την άλλη, η κλιματική κρίση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον τομέα της καλλιέργειας και της παραγωγής. Ξηρασίες, καύσωνες και πλημμύρες καταστρέφουν στις γεωργικές παραγωγές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η πρόσφατη έκτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει καμία αμφιβολία:

Η κλιματική κρίση θα έχει επιζήμιες συνέπειες στα συστήματα διατροφής σε όλον τον κόσμο.

Πάνω από το 10% του πληθυσμού πέφτει για ύπνο πεινασμένο

Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τη στιγμή που πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού – πέφτει πεινασμένο κάθε βράδυ για ύπνο.

Το ποσοστό αυτό αφενός δείχνει πως ακόμη δεν έχει γίνει δυνατή η καθολική πρόσβαση σε τρόφιμα, αφετέρου εξακολουθεί να λείπει η αποτελεσματική κοινή πολιτική στρατηγική.

Τα στοιχεία από την Παγκόσμια Έκθεση σχετικά με την επισιτιστική κρίση του 2022 επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών.

Αναλύοντας αρχικά τα δεδομένα του 2021, στην έκθεση αναφέρεται πως υπήρξε ανησυχητική επιδείνωση της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2021 σε πολυάριθμες χώρες και περιοχές παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη:  in.gr