Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Εφορία: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν βερεσέ

Με την ακρίβεια να επιμένει και να ροκανίζει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν κάθε μήνα τη μάχη της πληρωμής των φόρων. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων και στην προσπάθεια τους να είναι συνεπείς επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση αλλά και ποιους θα αφήσουν για… αργότερα. Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συμμόρφωση των φορολογούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων  και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, έφθασε στο 84,39%. Κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος το φόρο εισοδήματος. Μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές τους επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν εμπρόθεσμα το φόρο εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 δείχνουν τα εξής:

  • ΦΠΑ. Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ φθάνοντας στο 84,96%. Από τα 13,113 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το δεκάμηνο του 2023 το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 11,104 δις. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 90,19%.  Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 4,958 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν το 10μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 4,471 δις. ευρώ.
  • ΕΝΦΙΑ. Σε υψηλά ποσοστά βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Ανήλθε σε 79,18%. Από τα 1,827 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,446 δισ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε το δεκάμηνο σε  76,01%  καθώς από 2,729 δις.  ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 2,074 δις.  ευρώ.

Oι φορο-λογαριασμοί του 2024

Το 2024 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έναν φορο-λογαριασμό που συνολικά αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ. Λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των εισοδημάτων αλλά και των νέων τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 5 δις. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για τους φορολογούμενους καθώς ο νέος προϋπολογισμός απαιτεί την είσπραξη φόρων ύψους 6,7 δις. ευρώ τον Ιούλιο και 6,4 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Αντίθετα ο μήνας με τις χαμηλότερες φορο-εισπράξεις αλλά και τις λιγότερες φορολογικές υποχρεώσεις είναι ο Μάρτιος καθώς προβλέπεται η είσπραξη  περίπου 3,79 δισ. ευρώ.

πηγη: ot.gr