Δευτέρα
20
Μάρτιος
TOP

Ειδικό πρόγραμμα 5 ταινιών για γονείς και παιδιά στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στην Καλαμάτα

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας , άνοιξε χθες τις πύλες του, με πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους και με ελεύθερη είσοδο, στο  αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»  .

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας ετοίμασε ένα ειδικό πρόγραμμα 5 ταινιών ντοκιμαντέρ διάρκειας από 5 έως 30 λεπτών το καθένα, κατάλληλο για παιδιά και γονείς.
Ξεκινώντας με δυο ταινίες animation θα προσπαθήσει να μυήσει τα παιδιά και τους γονείς που θα τις παρακολουθήσουν, σε ένα διαφορετικό είδος ντοκιμαντέρ.
Οι ταινίες είναι είτε στην ελληνική γλώσσα, είτε με υπότιτλους και έρχονται από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Νεπάλ και τη Ρωσία. Μια ιδιαίτερη, εναλλακτική πρόταση για όλη την οικογένεια,  αύριο Κυριακή το πρωί, από τις 10:30 μέχρι τις 12:00 .

Οι ταινίες του προγράμματος είναι οι εξής:

  • 10:30  «Maram» (animation) των Έφη Σιαλεύρη & Βίκυ Γιαγκοπούλου / Ελλάδα

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μάραμ, η οποία έφυγε από την Υεμένη με την οικογένειά της, αναζητώντας τη “Γη χωρίς θλίψεις και πόνους”, όπως θεωρούσαν την Ευρώπη. Αντ’αυτού βρέθηκαν “παραπαίοντες” στην “Ενδιάμεση Χώρα”, ζώντας σ’ένα προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο. Αυτή είναι,επίσης, η ιστορία της πρώτης ημέρας της Μάραμ στο σχολείο, όταν μια ομάδα ξενοφοβικών ανθρώπων εμπόδισε βίαια την είσοδό της, κλειδώνοντας την πύλη του σχολείου και φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα. Η δασκάλα του σχολείου μαζί με κάποιους γονείς προσπάθησαν να τους σταματήσουν και σύντομα ο καβγάς κλιμακώθηκε μπροστά στη σοκαρισμένη Μάραμ, μέχρι που οι συμμαθητές της παρενέβησαν και απεκατέστησαν τα πράγματα. Ακριβώς επειδή κάθε φορά που η καρδιά ενός σκληρού ενήλικα στενεύει, η αγκαλιά ενός παιδιού διευρύνεται, μπορούμε ακόμα να ψιθυρίσουμε στον ευατό μας: “Ω, κόσμε μου, κάνε υπομονή! αλλάζεις!”.

  • 10:34 (animation) «Ο Κόσμπεργκ τα κατάφερε»του Μαξίμ Ιστσένκο / Ρωσία

Η ιστορία των ανθρώπων που έκαναν δυνατή την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, αλλά παρέμειναν στα παρασκήνια. Οι κύριοι χαρακτήρες της ταινίας είναι ο Semyon Kosberg και άλλοι μηχανικοί του Chemical Automatics Design Bureau στο Voronezh. Σχεδίασαν και κατασκεύασαν το τρίτο στάδιο της μηχανής πυραύλων, χωρίς το οποίο το διαστημόπλοιο του Γκαγκάριν δε θα είχε φτάσει στην τροχιά στις 12 Απριλίου 1961.

  • 10:58  «Μαλπέλο: Βουνό των καρχαριών»του Κέβιν Μανέν / ΗΠΑ

Μέρες μακριά από την κοντινότερη γη, βρίσκεται ένα μυθικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Κάτω από τα κύματα: μια ευημερία ζωής. Τεράστια κοπάδια ψαριών σκουραίνουν το νερό και εκατοντάδες καρχαρίες περιπολούν το θαλάσσιο βουνό. Αλλά όπως όλα τα άγρια μέρη, έτσι και αυτό βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Η παράνομη αλιεία και η εξόρυξη καρχαριών μπορεί σύντομα να εξαντλήσουν αυτό το φυσικό θαύμα και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από τα φυσικά του θαύματα.

  • 11:13 «Πρόσεχε: Βατσιμάνης»του Γιώργου Λάμπρου / Ελλάδα

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το ιδιαίτερο και άγνωστο στους περισσότερους επάγγελμα του “Βατσιμάνη”.

  • 11:38 «Πυρκαγιά»του Σιάμ Κάρκι -/ Νεπάλ
    Ένα μικρό κόκκινο πάντα, ένα σπάνιο είδος, έχει μείνει άστεγο λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς 16 ημερών στους ενδιάμεσους λόφους του Νεπάλ, ένα ακόμη στον αυξανόμενο αριθμό συμπτωμάτων της κλιματικής κρίσης που δεν λυπάται ούτε άνθρωπο ούτε ζώο.