Σάββατο
3
Ιούνιος
TOP

Εκλογές 2023: Πως διαμορφώνεται ο οδικός χάρτης μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης (video)

Μια θερμή, μακρά προεκλογική περίοδος ξεκίνησε άτυπα από σήμερα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Μια περίοδος που μπορεί να φτάσει ακόμη και ως τα μέσα Αυγούστου ή ακόμη και τις αρχές του φθινοπώρου αν και εφόσον χρειαστεί να στηθούν 3 φορές κάλπες.

«Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του για τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, αν και εφόσον η πρώτη κάλπη δεν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την περίπτωση, η επικρατέστερη ημερομηνία για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είναι η Κυριακή 2 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η 9η Ιουλίου ή ακόμη και η Κυριακή 25 Ιουνίου, στη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ποιος είναι ο οδικός χάρτης ως τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου ή τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο της Βουλής, η οποία κλείνει για τις Πασχαλινές διακοπές. Την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα και ως την Κυριακή του Θωμά, ή το αργότερο τη Δευτέρα που ακολουθεί, 24 Απριλίου, θα έχει ανοίξει ξανά η Βουλή για να προκηρυχθούν οι εκλογές και να εκδοθεί και θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της, και να ξεκινήσει έτσι και τυπικά η έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του www.newsit.gr πατώντας εδώ