Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Εκλογές 2023: “Κλείδωσαν” οι έδρες με τον σχεδιασμό στον… αέρα – “Γλίτωσαν” Μεσσηνία και Αρκαδία – Κερδισμένη η Αχαΐα (video & πίνακας)

Προεκλογικό «ντόμινο» στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στις περιφέρειες όλης της χώρας φέρνουν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, με βάση τα οποία θα γίνουν τελικά οι εκλογές το 2023. Με βάση τα νέα πληθυσμιακά στοιχεία κερδίζουν δύο έδρες ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών και η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ενώ μία επιπλέον έδρα θα έχουν ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών, ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθηνών, η Α’ Θεσσαλονίκης και η Αχαΐα.

Μετά την ανακοίνωση του επίσημου πληθυσμού της Ελλάδας από την απογραφή, καταγράφονται πλέον και οι τελικές αυξομειώσεις στις έδρες. Συνολικά 14 εκλογικές περιφέρειες χάνουν ή κερδίζουν έδρες. Από τη σημαντική αυτή αλλαγή προκύπτει ενίσχυση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται στις περιφέρειες της πρωτεύουσας, όπου και θα εκλέγονται επιπλέον πέντε βουλευτές.

Στην Πελοπόννησο παρότι διαφαίνονταν απώλειες Μεσσηνία και Αρκαδία διατηρούν τις έδρες τους ενώ στους “κερδισμένους” βρίσκεται η Αχαϊα.

Πιο συγκεκριμε΄να, από μία έδρα κερδίζουν η Α’ Θεσσαλονίκης, η Αχαΐα και οι περιφέρειες της παλιάς Β´ Αθήνας: ο δυτικός και ο βόρειος τομέας.

Από δύο έδρες κερδίζουν ο νότιος τομέας της Αθήνας και η Ανατολική Αττική.

Από μια έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, η Άρτα, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Μαγνησία, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Φθιώτιδα.

Ο πίνακας με τον τελικό υπολογισμό των εδρών:

Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία από την απογραφή
Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Παράλληλα δε, εστάλησαν στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου τον Ιανουάριο να καθοριστεί η νέα κατανομή των εδρών για τις βουλευτικές εκλογές.

Τα στοιχεία της απογραφής φανερώνουν και ένα ανησυχητικό στοιχείο σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, καθώς σε σχέση με το 2011, δέκα χρόνια πριν δηλαδή, οι κάτοικοι στην Ελλάδα είναι περίπου 200.000 λιγότεροι.

Συγκεκριμένα, κατά την απογραφή του 2011, είχαν καταμετρηθεί 9.904.286 κάτοικοι.