[nx_top_tags]
Τετάρτη
4
Οκτώβριος
TOP

Εκλογές 2023: Σπάνε τον κουμπαρά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πόσα «μοιράζουν» για μισθούς και συντάξεις

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και οι δύο βασικοί διεκδικητές της διακυβέρνησης της χώρας, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ξεδιπλώσει πλήρως τα οικονομικά τους προγράμματα με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο κόστος αυτών και το κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστούν χωρίς να κινδυνεύσει η χώρα να επιστρέψει σε περιπέτειες.

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση μισθών και συντάξεων, το «ψαλίδι» στα τεκμήρια, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης περιλαμβάνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα προγράμματα των δύο μονομάχων με τους πολίτες να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αυτές τις εξαγγελίες και το βασικότερο να υπολογίσουν τα οφέλη για την τσέπη τους.

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε τι σημαίνει το κάθε μέτρο για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Η Νέα Δημοκρατία δια στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται για αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Από την μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα αναφέρει ότι το αφορολόγητο θα ξεκινάει για όλους από τα 10.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται ανάλογα για κάθε παιδί της οικογένειας.

Αξίζει να τονιστεί ότι το αφορολόγητο όπως ίσχυε παλαιότερα έχει πάψει να ισχύει και σήμερα εφαρμόζεται ένα σύστημα όπου υπολογίζεται ο φόρος από το 1ο ευρώ εισοδήματος και στη συνέχεια αφαιρείται ένα ποσό από το φόρο ανάλογα το αν κάποιος είναι άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδία, αν έχει 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά ή και περισσότερα. Το ποσό αυτό που μειώνει το φόρο «σβήνει» σταδιακά όσο μεγαλύτερο είναι το δηλωθέν εισόδημα.

Μάλιστα, κάποτε αυτό το ποσό που μειώνει το φόρο συνδεόταν με τις αποδείξεις που ήταν υποχρεωμένος να συγκεντρώνει ο φορολογούμενος έχοντας πληρώσει με ηλεκτρονικά μέσα. Πλέον ούτε αυτό ισχύει. Απλώς στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις στο 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, του επιβάλλεται ένα πέναλτι φόρου που αντιστοιχεί στο 22% των λιγότερων αποδείξεων.

Βάσει των εξαγγελιών των δύο μεγάλων κομμάτων, αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε είναι ότι ουσιαστικά αν αυξηθεί το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί όπως δεσμεύεται η Νέα Δημοκρατία τότε μιλάμε για ένα όφελος με βάση τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ετησίως. Λίγο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος εφόσον εφαρμοστεί το ενιαίο αφορολόγητο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους άγαμους και τους έγγαμους χωρίς παιδιά, και ανάλογα για όσους έχουν παιδιά καθώς το ελάχιστο αφορολόγητο θα ξεκινάει από τις 10.000 ευρώ και όχι από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και από εκεί και πέρα θα υπάρχει προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου ανάλογα των αριθμών των τέκνων του φορολογούμενου.

Σήμερα το αφορολόγητο υπολογίζεται μετά τη μείωση φόρου και έχει ως εξής:

  • Για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτημένα τέκνα: μείωση 777 € που συνεπάγεται αφορολόγητο έως 8.636€,
  • Για το φορολογούμενο με 1 εξαρτημένο τέκνο: μείωση 810 € που συνεπάγεται αφορολόγητο έως 9.000 €,
  • Για το φορολογούμενο με 2 εξαρτημένα τέκνα: μείωση 900 € που συνεπάγεται αφορολόγητο έως 10.000 €,
  • Για το φορολογούμενο με 3 εξαρτημένα τέκνα: μείωση 1.120 € που συνεπάγεται αφορολόγητο 11.000 €,
  • Για το φορολογούμενο με 4 εξαρτημένα τέκνα: μείωση 1.340 € που συνεπάγεται αφορολόγητο 12.000 € και για το φορολογούμενο με πάνω από 4 εξαρτημένα τέκνα: μείωση 220 € για κάθε επιπλέον τέκνο.

Για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το ποσό της μείωσης του φόρου μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος (εξαιρούνται οι φορολογούμενοι με 5 τέκνα και άνω).

Συντάξεις

Το επόμενο σημαντικό μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξαγγελίες που αφορούν τις συντάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, ότι την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει μία νέα αύξηση των κύριων συντάξεων από 3% έως 4%, ενώ για εκείνους που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν θα πάρουν καθόλου αύξηση ή θα λάβουν στην τσέπη μικρότερο ποσοστό από το 3%-4% τότε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς που σήμερα ανέρχεται σε 200 έως 300 ευρώ. Επίσης, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν τα Χριστούγεννα έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι την αύξηση του 7,5% θα λάβουν εφέτος όλοι οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι και θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε όλους. Επίσης, θα επιστρέψει σε τρεις ετήσιες δόσεις τα αναδρομικά που αφορούν κομμένα δώρα και επικουρικές του 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Αναφορικά με τη 13η σύνταξη, ολόκληρη θα την λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ, ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ θα δίνεται το 70%, ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, θα δίνεται το 50% και για συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ θα δίνεται 13η σύνταξη σε ποσοστό 30%.

Μισθοί

Όσον αφορά στις αυξήσεις των μισθών, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται σε βάθος τετραετίας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα) και τους υπόλοιπους μισθούς περίπου 25% (στα 1.500 ευρώ το μέσο μισθό από 1.170 ευρώ σήμερα). Επίσης, θα μειώσει περαιτέρω κατά μία ποσοστιαία μονάδα τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές

Από τη μεριά του ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θα αυξήσει άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και θα προχωρήσει σε αυτόματη ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των μισθών. Για τους Δημοσίους Υπαλλήλους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αύξηση κατά 10% των μισθών τους.

Τεκμήρια

Στο μέτωπο των τεκμηρίων η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε μεσοσταθμική μείωση κατά 30% εντός της επόμενης 4ετίας, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αναφορά στο πρόγραμμά του για το συγκεκριμένο μέτρο.

Σύγκλιση απόψεων και προθέσεων υπάρχει στο ζήτημα του τέλους επιτηδεύματος όπου και τα δύο κόμματα συμφωνούν στην κατάργησή του. Η μεν Νέα Δημοκρατία σταδιακά σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από το 2025 με μείωση 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 το υπόλοιπο 50% και ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα.

Από την άλλη χαοτικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέτωπο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η Νέα Δημοκρατία δια στόματος του κ. Μητσοτάκη λέει ότι θα προχωρήσει κάποια στιγμή σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και προκύψει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος, ενώ εξήγγειλε ότι θα συνεχίσει η χορήγηση του Market PASS και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι εφόσον είναι κυβέρνηση θα μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς νερού στο 6% από 13% σήμερα.

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης

Για το θέμα της μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία αναφορά στο πρόγραμμά της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τον μειώσει στα κατώτερο επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή σημαντικά σε σύγκριση με τα ισχύοντα.

 

ΠΗΓΗ ot.gr