Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Εκλογές στην Τουρκία: Πόσο επηρεάζουν την ΕΕ και την Μέση Ανατολή

Λιγότερο από ένας μήνας, έχει μείνει για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Τουρκία. Ιδιαίτερα για τον Ταγίπ Ερντογάν, η εκλογική μάχη αυτή είναι αρκετά κρίσιμη, τόσο για την παραμονή του στην προεδρία, όσο και για την ιστορική της σημασία.

Ο λόγος για τα 100 χρόνια μετά την ίδρυση της κοσμικής δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ όπου, αν ο Ερντογάν κερδίσει, θα έχει τη δυνατότητα να βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του στην πορεία ενός γεωστρατηγικού βαρίδιου 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο φόβος στη Δύση είναι ότι θα το δει αυτό ως τη δική του στιγμή για να ωθήσει προς ένα όλο και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο, που θα χαρακτηρίζεται από περιφερειακό συγκρουσιακό χαρακτήρα, με μεγαλύτερες πολιτικές εξουσίες επικεντρωμένες γύρω από τον ίδιο.

Ακολουθούν τα ορόσημα της εξωτερικής πολιτικής που παίζονται στην ψηφοφορία

Οι εκλογές θα βαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το ποιος θα εκλεγεί θα καθορίσει: τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Μετά το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η αντιπολίτευση εμφανίζεται ως εκείνη που έχει την δυνατότητα της επανέναρξης του. Ακόμη, ο Κιλιτσντάρογλου  υπόσχεται επίσης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητούν την απελευθέρωση δύο από τους πιο γνωστούς φυλακισμένους αντιπάλους του Ερντογάν.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr