Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Εκρηκτικό κοκτέιλ κοροναϊού, γρίπης, RSV πριν τα Χριστούγεννα – Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής

«Κόκκινο», έχει χτυπήσει η εξάπλωση του κοροναϊού τις τελευταίες μέρες και μαζί με τη γρίπη και τον RSV, εχει «εκτινάξει» τις νοσηλείες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή, καλώντας «να έχουμε αντισηπτικό μαζί μας, να μην ξεχνάμε να κάνουμε τεστ και να φοράμε μάσκα».

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτυπώνεται έξαρση στην Ελλάδα. Αναφέρεται, επίσης, ότι έχουν εντοπιστεί και 101 περιστατικά της υπο-παραλλαγής JN.1, δύο ημέρες μετά την κατάταξή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «ενδιαφέροντος».

«Υπάρχει πολύ covid και χρειάζεται προσοχή. Κάθε σπίτι έχει έναν άρρωστο. Έχουμε και την γρίπη και τις ιώσεις αλλά και τον στρεπτόκοκκο που έχει πανικοβάλει τον κόσμο», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστός και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινάμε τα συμπτώματα στα παιδιά, δηλαδή ένα πονόλαιμο και πυρετό, παίρνεις τον παιδίατρο, ο οποίος ξέρει το ιστορικό. Εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το 8χρονο παιδάκι, από την πληροφορία που έχω, είχε 4 ήμερες πυρετό. Εάν το παιδί είχε ξεκινήσει εγκαίρως την αντιβίωση, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Ο στρεπτόκοκκος δίνει πονόλαιμο, υψηλό πυρετό. δεν χρειάζεται πανικός. Η ανακοπή που έκανε το παιδί είναι σπάνια. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο».

Η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε δε ότι «αυτές τις ημέρες καλό θα είναι να πάνε όλοι να άνουν  το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει τώρα που βρισκόμαστε όλοι μαζί να έχουμε αντισηπτικό μαζί μας, να μην ξεχνάμε να κάνουμε τεστ και να φοράμε μάσκα».

Σαρώνει η νέα υποπαραλλαγή

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στο στέλεχος JN.1 το οποίο «είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα, δεν φαίνεται όμως να προκαλεί βαρύτερη Covid-19», όπως είπε στο Reuters ο Άντριου Πέκοζ, ιολόγος του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς».  Την ίδια γνώμη είχε και ένας δεύτερος ειδικός που μίλησε στο πρακτορείο.

Ωστόσο ο Τ. Γκρέγκορι, εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Γκελφ στον Καναδά, εκτίμησε μιλώντας στο CNN ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του JN.1 υποδεικνύει ότι το στέλεχος είναι πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το JN.1 προέρχεται από μετάλλαξη του στελέχους ΒΑ.2.86, γνωστού ως Pirola, το οποίο έχει ανιχνευτεί τους τελευταίους μήνες και στην Ελλάδα σε μερικές εκατοντάδες δείγματα.

«Η υποπαραλλαγή JN.1 καθίσταται γρήγορα η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιο μεταδοτική. Ευτυχώς όμως δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο», δήλωσε στο NBC News η Dr. Mandy Cohen, διευθύντρια των CDC.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των CDC, η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κοροναϊός ευθυνόταν στις 9 Δεκεμβρίου για το 21% των κρουσμάτων της COVID στις ΗΠΑ. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, όμως, ευθυνόταν, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, μόνο για το 8%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έφτασε στο 27,1% των κρουσμάτων της COVID την εβδομάδα που τελείωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2023. Ένα μήνα νωρίτερα, όμως, την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Νοεμβρίου, αποτελούσε μόνο το 3,3%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα.

Συνήθως ακολουθεί η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι  κόπωση, πονοκέφαλος, βήχας και πυρετός.

Ο πονόλαιμος ή μια ενόχληση σαν φαγούρα στον λαιμό είναι από τα πρώτα συμπτώματα.

Πολύ σπανιότερα  οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως:

Ξηρό βήχα (ή μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα)

Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία)

Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά, αυτά εξακολουθούν να εκδηλώνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ωχρό, γκριζωπό ή μπλε χρώμα σε δέρμα, χείλη ή νύχια.

Να προετοιμάζονται επείγοντα και ΜΕΘ

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καλούνταν τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την πιθανή ανάγκη αύξησης του δυναμικού των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των ΜΕΘ (σε προσωπικό και σε κλίνες), τόσο για τα νοσοκομεία ενηλίκων όσο και για τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι συστάσεις διατυπώθηκαν καθώς «οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και διάφορα παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος  συν-κυκλοφορούν σε μεταβλητά επίπεδα, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

Σύμφωνα με την έκθεση, η θετικότητα του κοροναϊού ήταν υψηλότερη από τον RSV και την εποχική γρίπη. «Η σοβαρή νόσος που σχετίζεται με τον SARSCoV-2 επηρεάζει σήμερα κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω» αναφέρεται, ενώ «η αύξηση της δραστηριότητας του RSV έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών».

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρούς

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «Αν και επί του παρόντος είναι χαμηλή, η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι εποχιακές επιδημίες διαφόρων άλλων παθογόνων που προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα και εμφανίζονται κάθε λίγα χρόνια (όπως το Mycoplasma pneumoniae) συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που προσέρχονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, η θετικότητα της γρίπης παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ 11 και 17 Δεκεμβρίου 2023, ο δείκτης γριπώδους συνδρομής παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στις ηλικιακές ομάδες 5-14 ετών.

πηγη in.gr