Δευτέρα
4
Δεκέμβριος
TOP

ΕΚΤ: Αυστηροποιεί τους ελέγχους στις τράπεζες – Στο μικροσκόπιο η ρευστότητα

Πού εντοπίζει τον νέο κίνδυνο για τις τράπεζες η ΕΚΤ

Σε αυστηροποίηση του τρόπου με τον οποίο παρακολουθεί τα στοιχεία ρευστότητας των τραπεζών αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον κλάδο σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ελβετία, τα οποία ενίσχυσαν τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται καθώς οι συζητήσει είναι ιδιωτικές, η ΕΚΤ μελετά το ενδεχόμενο να ζητά από τους δανειστές να αναφέρουν τα στοιχεία για τα αποθέματα ρευστότητάς τους σε εβδομαδιαία βάση, αναλύοντας τη χρηματοδότηση κατά διάρκεια και τύπο πελάτη.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν, ότι πολλές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές τους αιφνιδιάστηκαν όταν πελάτες της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank απέσυραν γρήγορα τις καταθέσεις,  κι αυτό αναγκάζει την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής πιο προσεκτικού ελέγχου. Πρόσθεσαν επίσης, ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση στον κλάδο.

Η διάσωση της Credit Suisse τον περασμένο Μάρτιο και η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών, όπως η Silicon Valley, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες για να αντέξουν τις εκροές κεφαλαίων. Η αποκαλούμενη «προσκόλληση» των καταθέσεων -πόσο οι πελάτες παραμένουν στην τράπεζά τους σε προβληματικές περιόδους ή παρά τα υψηλότερα επιτόκια- επανεξετάζεται σε μια εποχή όπου τα μετρητά μπορούν να μεταφερθούν μέσω μιας εφαρμογής σε δευτερόλεπτα, αντί για τον σχηματισμό ουρών σε ένα φυσικό κατάστημα.

Οι κίνδυνοι ρευστότητας

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αμφισβητούν τώρα εάν έχουν δώσει αρκετή προσοχή στους κινδύνους ρευστότητας και εντείνουν την εποπτεία σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα κενά που παρατηρούνται σε όσα γνωρίζουν για τις τράπεζες στη δικαιοδοσία τους.

«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τόνισε πρόσφατα την ανάγκη οι εποπτικές αρχές να συλλέγουν πρόσθετες και πιο συχνές πληροφορίες ρευστότητας από τις τράπεζες», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ σε απάντηση στο Bloomberg. «Ενώ οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ απολαμβάνουν άνετες θέσεις ρευστότητας, η ΕΚΤ αξιολογεί τώρα πώς θα δώσει συνέχεια».

πηγη; in.gr