Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Έκθεση ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ: Ένας στους 5 κάτω από το όριο της φτώχειας

Η καταπολέμηση της φτώχειας και της ακρίβειας καθώς και η αύξηση των μισθών τέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία 199 σελίδων  που προτάσσει την ανθρωποκεντρική πλευρά της κοινωνίας και της οικονομίας, πάνω από τις αγορές.

Παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης ο επιστημονικής διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης σημειώνει την καλή επίδοση και ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία τονίζοντας τη δυσκολία της διατηρησιμότητας των επιδόσεων.

«Η ελληνική οικονομία -είπε- έδειξε αντοχή με την κρίση του κορωνοιού και την ύφεση λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης που επέτρεψε η ΕΕ η οποία οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους».

«Εκρουσε» ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας από το 2024 η κομισιόν θα σφίξει το «ζωνάρι».

Σημαντικό εύρημα της έκθεσης είναι η μείωση της ανεργίας η οποία όμως δεν οδήγησε στην αύξηση των μισθών. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα ειχαν το περιθώριο να αυξηθούν σημαντικά , κατά 6,9% και 10,1% αντίστοιχα ανά ετος, χωρις να μεταβάλλουν τη διανομή εισοδήματος. Ωστοσο, ο πραγματικός μέσος μισθός παρουσίασε σημαντική μείωση, η οποια το 2022 έφτασε το 8,7% σε σχέση με το 2021. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε διανεμητικό κενό σε βάρος του κόσμου της εργασίας, της τάξης του 8,4% το 2021.

Η αύξηση των τιμών οδηγεί στη μείωση του πραγματικού μισθού κατά 8%.

Το 2021-2022 πολύ μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών αντιμετώπισε το 36% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, ενώ την ίδια περίοδο στην ΕΕ27 το αντίστοιχο ποσοστό νοικοκυριών ήταν μόλις 6,1%. Το 2021 το 46,3% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δήλωσε την αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε μια έκτακτη δαπάνη, ενώ λίγο πιο χαμηλό (43,6%) ήταν το ποσοστό το 2022.

Το 2021 σχεδόν  το 1/5 (19,6%) των ατομων στην Ελλαδα ζούσε με διαθέσιμο εισόδημα κάτω απο το όριο της σχετικής φτώχειας, ενω το 2022 το ποσοστό μειώθηκε λιγότερο απο μια ποσοστιαία μονάδα (18,8%).

Το ποσοστό των ατομων σε κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ-27 ηταν 16,8% και 16,5% αντιστοιχα. Το 2021 στην Ελλαδα σε συνθήκες επίμονης φτώχειας βρέθηκε το 15,8% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά.

Σημειώνουμε ότι παρά την ακύρωση των εγκαινίων της έκθεσης, η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ( Αγαλμα Βενιζέλου , Σάββατο 6μμ)

Εκφράζοντας αρχικά την οδύνη του για τις καταστροφικές πλημμύρες και το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά , ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε για το νομοσχέδιο « Με πρόσχημα την οδηγία , η κυβέρνηση επιχειρεί για να γίνει δυσμενέστερη η προστασία των εργαζόμενων . Η οδηγία αντίθετα λέει ότι δεν συνιστούμε στις εθνικής νομοθεσίες να εισάγουν τις συμβάσεις μηδενικών ωρών. Η εκτεταμένη παραβατικότητα εμφανίζεται κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις . Για παράδειγμα στα κέτερινγκ , οι εξτρατζήδες που απασχολούνται είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές , αστυνομικοί κλπ. Το νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα μπροστά ως προς την προστασία των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας και δύο βήματα πίσω δημιουργώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου που δεν περιλαμβάνονται στην κοινοτική οδηγία επισημαίνοντας:

-Για τη σύμβαση σε δύο εργοδότες ότι η διάταξη επιχειρεί να ρυθμισει το ωράριο των εργαζόμενων κάτι που δύσκολα εφαρμόζεται εντός των ομίλων των επιχειρήσεων.

– Η εξαίρεση της εστίασης από τη νομιμοποίηση της 6ης ημέρας εργασίας με αυξημένο ημερομίσθιο αποτελεί στρέβλωση.

– Για τις ποινικές ευθύνες των συνδικαλιστών που εμποδίζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε «Δεν είμαι λάτρης της βίας. Η μαζικότητα κάνει μια απεργία επιτυχημένη».

πηγη: protothema.gr