Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Εκτίμηση για 1,5 εκατ. τόνους ελαιολάδου στην ΕΕ το 2023 ωθεί στα 7,50 ευρώ το ντόπιο

Στην σκιά αυτού του πολύ ρεαλιστικού σεναρίου κινείται ήδη η εγχώρια αγορά, όπου νέα κορυφή διαμορφώνει η πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου 27 τόνων, εσοδείας 2022/2023 σε τιμή παραγωγού 7,5 ευρώ το κιλό από τον Συνεταιρισμό Βλαχιώτη Λακωνίας. Η συγκεκριμένη ποσότητα διατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε εταιρεία της Ιταλίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη πριν από περίπου 10 μέρες ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου του Δήμου Σητείας, διαθέτοντας δύο βυτία ελαιολάδου κατάφερε να πουλήσει σε Ιταλό έμπορο στην τιμή των 7 ευρώ το κιλό.

Εκτίµηση του ειδικού σε ζητήµατα αγοράς ελαιολάδου, Χουάν Βιλάρ, όπως φιλοξενούνται στον ιταλικό ιστότοπο Teatro Naturale, θέλουν την ξηρασία και τις υψηλές θερµοκρασίες να έχουν «χτυπήσει» 43 εκατ. στρέµµατα ελαιώνα σε ολόκληρο τον κόσµο. Πρόκειται για το 58,9% του παγκόσµιου ελαιώνα σε ένα σύνολο 73 εκατ. στρεµµάτων. Σε αυτή τη συνθήκη, εκτός από τους 800.000 τόνους της Ισπανίας (το αισιόδοξο µε όρους παραγωγής σενάριο), η Τυνησία φαίνεται πως θα κινηθεί ξανά σε µια παραγωγή κάτω των 200.000 τόνων, όπως και η Τουρκία. Αν και η ξηρασία δεν αποτελεί επίκαιρο πρόβληµα για τον ελληνικό ελαιώνα, η βροχερή άνοιξη, οι υγρασίες και η παρενιαυτοφορία βάζουν τον πήχη για τη χώρα σε κάτι πολύ κάτω από τους 360.000 τόνους του 2022, ίσως ακόµα και στην περιοχή των 200.000 τόνων. Μόνο η Ιταλία εµφανίζει τη δεδοµένη στιγµή εικόνα παραγωγής πάνω από τους 300.000 τόνους.

Με άλλα λόγια, δεν αναµένεται η προσφορά της νέας σοδειάς να ξεπεράσει σε τονάζ τις εξαιρετικά χαµηλές επιδόσεις του 2022, που για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης µετά βίας έφτασε στους 1,5 εκατ. τόνους.

Τη διαφορά θα κάνουν τα αποθέµατα

Η µεγάλη διαφορά τους επόµενους µήνες θα είναι τα αποθέµατα, τα οποία δεν υπάρχουν. Σύµφωνα µε τα όσα µεταδίδονται από τον ειδικό Τύπο της Ιταλίας και της Ισπανίας, µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου, µερικές εβδοµάδες πριν ξεκινήσει η νέα συγκοµιδή, τα αποθέµατα στις δύο χώρες θα έχουν εξαντληθεί. Εν τω µεταξύ, δεν αποκλείεται τα ελληνικά αποθέµατα να έχουν εξαντληθεί και νωρίτερα, ειδικά τώρα που οι τιµές πάτησαν στην περιοχή των 7 ευρώ το κιλό.

Ιταλοί αναλυτές εκτιµούν πλέον πως η µέση τιµή στην Ιταλία θα µπορούσε να ενισχυθεί µέσα σ’ αυτό το περιβάλλον κατά τουλάχιστον 30 µε 50 λεπτά του ευρώ µέχρι να µπουν τα φρέσκα ελαιόλαδα στις δεξαµενές και να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Η δυναµική αυτών των αυξήσεων αφορά δηλαδή τα τελευταία αποθέµατα.

Αποφυγή των αναλυτών για εκτιµήσεις

Ενδιαφέρον έχει πάντως η αποφυγή των αναλυτών να τοποθετηθούν σχετικά µε το εύρος τιµών που θα µπορούσε να ακουστεί για τα ελαιόλαδα της νέας σοδειάς, όταν για παράδειγµα την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είχαν ακουστεί 4,5 και 4,80 ευρώ το κιλό ως µια πρώτη τιµή για συµβόλαια παράδοσης πορτογαλικού ελαιολάδου τον Νοέµβριο του 2022. Βέβαια οι τιµές αυτές είχαν ελάχιστη απήχηση ήδη από τον περασµένο Σεπτέµβριο, αφού η αγορά ακολούθησε µια έντονα ανοδική πορεία που δεν είχε συνυπολογισθεί κατά τη διαµόρφωσή τους.

Καταλύτης η κατανάλωση

Βασικός λόγος αυτής της απροθυµίας εκτιµήσεων, είναι ο παράγοντας της κατανάλωσης. Αν και οι τελευταίες µετρήσεις δείχνουν µια µείωση, άλλοτε 15 και άλλοτε 30%, δεν είναι ποσοστά που έτσι «ξερά» µπορούν να αποτυπώσουν την πραγµατικότητα. Προφανώς οι ανατιµήσεις στο ράφι, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές, ωστόσο στην κατηγορία των ποιοτικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων, τα οποία απευθύνονται και σε ένα καλύτερα εκπαιδευµένο και πρόθυµο κοινό, δεν δείχνει να έχει φτάσει κοντά σε κάποια καµπή. Οι περισσότεροι συµφωνούν ότι για όσο οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τότε αυτά δεν θα αρκούν για όλους.

ΠΗΓΗ agronews.gr