Για λίγες πράξεις, αλλά και υποτονικό ενδιαφέρον από πλευράς Ιταλών αγοραστών κάνουν λόγο παραγωγικά κέντρα του ελαιολάδου, που βλέπουν τις τιμές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο 20ήμερο.
Στο πλαίσιο και των διεθνών εξελίξεων, αλλά και όσο αναμένονται επισήμως οι ισπανικές επιδόσεις και προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, φαίνεται ότι η αγορά παραμένει διστακτική σε μία χρονιά μειώσεων για την Ελλάδα. Παράλληλα, οι παραγωγοί, όπου μπορούν, κρατούν προϊόν με την προσδοκία ανόδου τιμών, ενόψει και της θερινής περιόδου.
Τιμές στο επίπεδο των 3,40 ευρώ αναφέρονται από τη Λακωνία, έχοντας υποχωρήσει από το προηγούμενο διάστημα, σε μία χρονιά όπου τα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν δυσκόλεψαν παραγωγή και συγκομιδή, φέρνοντας μειώσεις. «Είχαμε μία πράξη στα 3,60, πριν από περίπου δέκα ημέρες», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για ποσότητα ενός βυτίου σε κάποιον που το ήθελε επειγόντως και όχι για πράξη η οποία διαμορφώνει εικόνα, αφού για την περιοχή η τιμή που επικρατεί αυτό το διάστημα είναι στα 3,40 ευρώ. «Έχουν μείνει ποσότητες πίσω, δεν είναι, βέβαια, πολύ μακριά από το τέλος της παραγωγής, αλλά δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που υπήρχε», παρατήρησε.
Ίδιο επίπεδο τιμών ανέφερε και ο υπεύθυνος του Συνεταιρισμού Συκέας, Σωτήρης Μπατσάκης, με την οργάνωση να έχει διαθέσει προ εβδομάδας και πλέον ποσότητα ενός βυτίου στα 3,45 ευρώ σε τυποποιητή από την Κρήτη. «Οι Έλληνες συσκευαστές, επειδή δεν είναι πολλά τα λάδια φέτος, θα τα απορροφήσουν σε καλές τιμές θέλω να πιστεύω», υποστήριξε ο ίδιος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι εδώ και περίπου 20 ημέρες η τιμή έχει μία υποχώρηση, ειδικά για τα λάδια που φεύγουν για Ιταλία, από όπου δεν παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για πράξεις αυτήν τη στιγμή.
Στην περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί δείχνουν μια διστακτικότητα στη διάθεση του προϊόντος το τελευταίο διάστημα, με την προσδοκία κάποιας ανόδου των τιμών.
Διστακτικά περιμένει η αγορά τι θα γίνει με τον τουρισμό του καλοκαιριού
Υποχώρηση κατά 10-15 λεπτά εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου παρατηρείται και στη γειτονική Μεσσηνία, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3,30 ευρώ για το συμβατικό εξαιρετικά παρθένο και 3,40 ευρώ για το ΠΟΠ.
Ελάχιστες κινήσεις και πράξεις πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στον νομό, όπου παρατηρείται γενικότερα μία διστακτικότητα, «εν αναμονή ίσως και του επόμενου διαστήματος από Απρίλη και έπειτα, να δουν τι θα γίνει με τον κλάδο του τουρισμού ή γενικότερα με το άνοιγμα της θερινής σεζόν», μετέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. «Είναι και σε συνάρτηση με το τι συμβαίνει στην Ισπανία», πρόσθεσε. «Ή δεν υπάρχουν διαφημιστικά γραφικά ή είναι απενεργοποιημένα ή κανένα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις της τοποθεσίας! «
Πάντως, στην περιοχή υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν, προσπαθώντας να διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές αργότερα, όμως οι περισσότεροι έχουν παραδώσει λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν και της οικονομικής συγκυρίας, όπως ανέφερε, υπενθυμίζοντας και τις σημαντικές μειώσεις που είχε φέτος η παραγωγή για τον νομό.
Πηγή: ypaithros.gr