Στις πολύ πρώιμες παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται η καρπόδεση και οι καρποί της ελιάς αποκτούν μέγεθος κόκκου σταριού. Σε αυτή τη ζώνη καλλιέργειας παρατηρείται κατά περιοχές μειωμένη, ανομοιόμορφη καρπόδεση και σχινοκαρπικά φαινόμενα. Φέτος η επίδραση δυσμενών συνθηκών όπως η ανομβρία και οι ασυνήθεις θερμοκρασίες του χειμώνα ήταν καθοριστική στην παραγωγικότητα της ελιάς. Η ελιά χρειάζεται μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών κατά την χειμερινή περίοδο για να διαφοροποιηθούν οι οφθαλμοί της, να γίνουν ανθοφόροι και να παράγει καρπούς (Κορωνέικη 10-14ο C).
Κατά την περίοδο της διαφοροποίησης των οφθαλμών (Δεκέμβριο-Φεβρουάριο) επικράτησαν θερμοί άνεμοι και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Παρότι δεν αναμενόταν ικανοποιητική καρποφορία, «βεντέμα» στις περισσότερες περιοχές, ωστόσο τόσο η παραγωγικότητα όσο και η δυναμική των ελαιοδέντρων έχει διαταραχτεί σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας κυρίως σε μη ποτιστικούς ελαιώνες. Συστήνονται μέτρα προστασίας που συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της βλαστικής και υγιεινής κατάσταση των δένδρων.
Πυρηνοτρήτης
Στο δίκτυο παγίδευσης πρώιμων περιοχών οι συλλήψεις των ακμαίων της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησαν λίγο πριν τα μέσα Μαΐου. Παρατηρούνται οι πρώτες ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι προνύμφες εκκολάπτονται πάνω στον κάλυκα των καρπών και αμέσως εισέρχονται και αναπτύσσονται στον πυρήνα. Η ζημιά γίνεται κατά την έξοδο των προνυμφών λόγω τραυματισμού του ποδίσκου και προκαλεί καρπόπτωση συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πρόωρα πριν τους εγκαταλείψουν οι προνύμφες (4-6 χιλ. «πιπέρι», 8-10 χιλ. «καλογρί»).
Στους ελαιώνες παραλιακών και πρώιμων περιοχών συστήνεται επέμβαση κατά των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στο διάστημα 3 – 5 Ιουνίου. Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.
Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον ρυγχίτη.
Ρυγχίτης
Είναι μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που προσβάλει τους καρπούς αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Σχηματίζει τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνεια των καρπών ενώ οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους μπορεί να προξενήσει σημαντική πρώιμη θερινή καρπόπτωση.
Στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών συστήνονται τακτικοί έλεγχοι της πυκνότητας του πληθυσμού των ακμαίων στον ελαιώνα αμέσως μετά την καρπόδεση. Ο έλεγχος γίνεται νωρίς το πρωί με τίναγμα των λεπτών κλαδιών πάνω σε μια λευκή επιφάνεια. Καταπολέμηση πρέπει να γίνει όταν καταρριφθούν περισσότερα από 3 – 4 ακμαία.
Συστήνεται προληπτική επέμβαση σε ελαιώνες που σημειώθηκε προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.
Ωτιορύγχος
Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται στο χώμα την ημέρα και μετά το σούρουπο ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό. Προκαλεί στα φύλλα χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο τους ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.
Συστήνεται έλεγχος των δέντρων και αντιμετώπιση στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολής. Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό των δέντρων μέχρι απορροής.
Κοκκοειδή (Ψώρες) – Πολλίνια – Ασπιδιωτός – Παρλατόρια
Η πολλίνια αποτελεί σημαντική αιτία εξασθένισης των δέντρων όταν εγκατασταθεί σε ένα ελαιώνα. Το ενήλικο θηλυκό, γκρίζου χρώματος αναπτύσσεται στις σχισμές και στα σκασίματα του φλοιού των λεπτών κλαδιών (πλήγμα από φυσικά από φυσικά αίτια ή από άλλα έντομα ή χειρισμούς όπως κλάδεμα, ράβδισμα). Προκαλεί ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία διότι απομυζά και καταστρέφει οφθαλμούς. Όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα προκαλούνται ξηράνσεις λεπτών κλαδιών στις ποδιές των δέντρων.
Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται με καλλιεργητικούς χειρισμούς που αποβλέπουν στη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης).Κατάλληλο κλάδεμα εξασφαλίζει αερισμό και φωτισμό στα δέντρα και περιορίζει την εξάπλωση των κοκκοειδών.
Η χημική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική όταν συμπληρώνει τους καλλιεργητικούς χειρισμούς. Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών που παρουσιάζουν έντονες προσβολές κοκκοειδών συστήνεται άμεση αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα.
Κερκόσπορα – Κυκλοκόνιο
Είναι μύκητες που προκαλούν φυλλόπτωση και εξασθένιση των προσβεβλημένων δέντρων.
Σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας έχουν παρουσιαστεί εκτεταμένες προσβολές στα παλιά φύλλα της προηγούμενης βλαστικής περιόδου, κυρίως από την κερκόσπορα. Νέες μολύνσεις εννοούνται με εξάπλωση του μολύσματος στην καινούρια βλάστηση μετά από τις ανοιξιάτικες βροχές.
Συστήνονται επεμβάσεις με εγκεκριμένα, κατά προτίμηση θεραπευτικά μυκητοκτόνα στα μη προστατευμένα προσβεβλημένα δέντρα που βρίσκονται σε όλες τις ζώνες για την περίοδο που οι θερμοκρασίες παραμένουν ευνοϊκές για τους μύκητες, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή υγρασία.
Αποφύγετε τη χρήση του χαλκού κατά την άνθιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εγκεκριμένα μη-χαλκούχα σκευάσματα.
Πηγή: in.gr