Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ελιά: Ξεκίνησε η καρπόβια γενιά του πυρηνοτρήτη

Η περίοδος της άνθηση της ελιάς ολοκληρώθηκε στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών η άνθηση ήταν πρώιμη και πιο σύντομη, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα στις υψηλότερες θερμοκρασίες από τον Απρίλιο μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου η καρπόδεση είναι πολύ ικανοποιητική και τα καρπίδια ποικίλουν σε μέγεθος ανάλογα με την περιοχή και την κλιμάκωση της άνθησης. Ταυτόχρονα, οι συλλήψεις ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων ήταν σχετικά χαμηλές, παρουσίασαν μία αύξηση στις αρχές Μαΐου μεσούσης της ανθοφορίας και κατόπιν για μικρό χρονικό διάστημα ήταν χαμηλές ως μηδενικές.

Η καρπόδεση της ελιάς, σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι πολύ ικανοποιητική και τα καρπίδια ποικίλουν σε μέγεθος ανάλογα με την περιοχή και την κλιμάκωση της άνθησης

Το τελευταίο πενταήμερο και ενώ η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί, παρατηρείται μία σταθερή ανοδική τάση συλλήψεων ακμαίων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της καρπόβιας ή καρποφάγου γενιάς του πυρηνοτρήτη.

Αρσενικά ακμαία πυρηνοτρήτη σε κολλώδη επιφάνεια φερομονικής παγίδας

Καρπόβιος γενιά

Η ετήσια παρουσία του πυρηνοτρήτη ολοκληρώνεται με την καρποφάγο ή καρπόβιο γενιά (Ιούνιος – Σεπτέμβριος), οι προνύμφες της οποίας τρέφονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά στο εσωτερικό του ελαιόκαρπου και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του πυρήνα.

Η προνυμφική δραστηριότητα προκαλεί θεαματική καρπόπτωση τον Ιούλιο («πιπέρι» μικρής διαμέτρου καρποί) και κυρίως τον Σεπτέμβριο («καλογρί» μεγαλύτερης διαμέτρου καρποί) με σοβαρότατες επιπτώσεις στην παραγωγή. Για το λόγο αυτό η καρπόβιος γενεά θεωρείται ως η πλέον ζημιογόνος γεγονός που καθιστά τον πυρηνοτρήτη έναν από τους σοβαρότερους εχθρούς της ελιάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη γενιά αυτή δεν υπάρχει καμία ανοχή στη ζημιά, αφού οι καρποί που προσβάλλονται αποτελούν μη αναπληρώσιμη απώλεια παραγωγής.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση της γενεάς αυτής κρίνεται απαραίτητη και βασίζεται αποκλειστικά σε επεμβάσεις με χημικά, μικροβιακά και μικροβιακής προελεύσεως σκευάσματα. Αυτά είναι περιορισμένα σε αριθμό και δεν διαθέτουν σε βάθος δράση.

Σκοπός της καταπολέμησης είναι η θανάτωση των προνυμφών αμέσως μετά την εκκόλαψή τους και πριν προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στον καρπό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.in.gr