Παρασκευή
12
Απρίλιος
TOP

Εμπόριο: Οι καταναλωτές θύματα της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Καθυστερήσεις, αλλά και πιθανές ανατιμήσεις, αναμένεται να δουν οι καταναλωτές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίες υποχρεώνουν τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν τις καίριες εμπορικές διόδους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&P Global Market Intelligence, περίπου το 15% των προϊόντων που εισάγονται από την Ασία στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των προϊόντων είναι πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα· μεταφέρεται όμως και τεράστιος όγκος καταναλωτικών προϊόντων.

Εναλλακτική δίοδος για τις θαλάσσιες μεταφορές από την Ασία προς την Ευρώπη είναι ο γύρος της Αφρικής, ο οποίος προσθέτει περίπου 10 ημέρες στη διαδρομή και κοστίζει εκατομμύρια δολάρια για τις σχετικές εταιρείες. Συνεπώς, η επιβάρυνση των εφοδιαστικών αλυσίδων από τις επιθέσεις είναι αναπόφευκτη.

Όπως σχολίασε ο Chris Rogers, επικεφαλής ερευνών σχετικά με τις αλυσίδες μεταφοράς στην S&P Global Market Intelligence, τα καταναλωτικά αγαθά «θα επηρεαστούν περισσότερο» από όλα τα άλλα προϊόντα, παρότι έχουμε βγει πια από την περίοδο της υψηλής ζήτησης των γιορτών.

Το βάρος που θα σηκώσουν οι καταναλωτές

Ειδικότερα, είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις στα προϊόντα που προορίζονται για τα ευρωπαϊκά καταστήματα. Ενδεικτικά, η ΙΚΕΑ, αλλά και η βρετανική Next προειδοποίησαν ήδη ότι θα καθυστερήσει η προμήθεια προϊόντων λόγω αναταραχών στις ναυτιλιακές μεταφορές. Επίσης, η Tesla ανέστειλε την παραγωγή στο μοναδικό εργοστάσιό της στην Ευρώπη λόγω καθυστερήσεων στη μεταφορά εξοπλισμού.

Εκτός αυτού, η επιπλέον απόσταση που θα κληθούν να καλύψουν τα εμπορικά πλοία θα κοστίσει περισσότερο στις ναυτιλιακές και τους παραλήπτες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακών ερευνών Drewry, η τιμή ενός κοντέινερ 12 μέτρων αυξήθηκε κατά 15% μόνο την τελευταία εβδομάδα και το κόστος αυτό είναι πολύ πιθανό να μετακυλίσει από τις επιχειρήσεις στους καταναλωτές.

Βέβαια, οι τιμές των κοντέινερ είναι ακόμη πολύ χαμηλότερες από την κορύφωση του 2021, όταν η ζήτηση για μεταφορές βρισκόταν στα ύψη εν μέσω υγειονομικών περιορισμών για την πανδημία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ