Τρίτη
7
Δεκέμβριος
TOP

Ένα χωριό… σταρ του σινεμά: Το ορεινό χωριουδάκι – κόσμημα της Πελοποννήσου που παραμένει αδίκως outsider!

Ελάχιστους θα ακούσεις να μιλούν γι’ αυτό… κι όμως είναι μαγικό! Η Ελλάδα δεν θα στερέψει ποτέ από ανεξερεύνητους ταξιδιωτικούς «θησαυρούς». Όσο κι αν έχεις ταξιδέψει, όσα μέρη κι αν έχεις επισκεφτεί, πάντα θα υπάρχει ακόμα ένα του οποίου το όνομα δεν έχεις καν ακούσει. Οι περισσότεροι Έλληνες, σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία κατατάσσουν την καταπράσινη, ορεινή Ζαχλωρού Καλαβρύτων.

Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι – κόσμημα της Πελοποννήσου -συγκεκριμένα του νομού Αχαΐας- που απέχει 2,5 περίπου ώρες από την Αθήνα, 15 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και 33 χιλιόμετρα από το αγαπημένο Διακοφτό. Δεν είναι τυχαίο που όσοι το επισκέπτονται, στην ουσία κάνουν… tour στα γύρω θέρετρα, επιλέγοντας να συνδυάσουν τα πάντα. Να δουν όσα περισσότερα μπορούν (συνήθως) μέσα σε ένα τριήμερο.

Η Ζαχλωρού είναι χτισμένη μέσα στα πλατάνια, στις καρυδιές και τις μηλιές, στα βάθη του καταπράσινου φαραγγιού του Βουραϊκού, χαρίζοντας μοναδική θέα, soundtrack τα τρεχούμενα νερά του ποταμού και μια τεράστια «βουτιά» στο οξυγόνο. Το σκηνικό στο χωριό μοιάζει βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία, με το μέρος να συνδυάζει την ηρεμία και την απομόνωση με τη δυνατότητα χειμερινών εξορμήσεων σε κάποια από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα του χειμώνα.

Πολλοί τη γνωρίζουν χάρη στην ιδιαίτερη τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένη. Η Ζαχλωρού, βλέπεις, βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση της σιδηροδρομικής διαδρομής του Βουραϊκού – ή Οδοντωτού, όπως τη γνωρίζουν οι περισσότεροι. Το γεγονός πως τη διασχίζει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων την εντάσσει στη λίστα με τα must-visit ορεινά χωριά κι αυτό διότι η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές τρένου σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν νοείται απόδραση στο χωριό χωρίς να κρατήσεις στα χέρια σου το πολυπόθητο εισιτήριο τρένου που θα σου χαρίσει μια διαδρομή μέσα στο πράσινο και τις πέτρινες ομορφιές. Τα επιβλητικά βράχια και τα πέτρινα γεφυράκια που μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί στον χρόνο είναι το σήμα – κατατεθέν τις Ζαχλωρούς, με τους ταξιδιώτες να μην χάνουν ευκαιρία να περπατήσουν, να φωτογραφίσουν και να χορτάσουν φύση.

Εκτός από θέα, τι;

Αν αυτός είναι ο φόβος σου, στη Ζαχλωρού δεν πρόκειται να βαρεθείς στιγμή. Δεν θα προλάβεις! Κι αυτό διότι αν δεν σκοπεύεις να χαλαρώνεις όλη μέρα σε κάποιον από τους πέτρινους ξενώνες του χωριού, έχεις πολλά να δεις.

Με πρώτο και καλύτερο το μικροσκοπικό χωριό των 40 κατοίκων της Κάτω Ζαχλωρούς. Πρόκειται για μέρος στο οποίο το 1959 ταξίδεψε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και το συνεργείο της Φίνος Φιλμ για κάποια από τα γυρίσματα της «Αστέρως». Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και για άλλες κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» του 1956 και η « Γκόλφω» του 1955.

Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της περιοχής είναι το κολλημένο πάνω σε έναν πελώριο βράχο και χτισμένο κατά τη βυζαντινή εποχή Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, λίγο πιο έξω από την Κάτω Ζαχλωρού, στα Καλάβρυτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που οδήγησε στην τουριστική ανάπτυξη του χωριού.

Όπως ήδη είπαμε, τα Καλάβρυτα είναι… δύο τσιγάρα δρόμος γι’ αυτό μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Χιονοδρομικό τους Κέντρο -κορονοϊού επιτρέποντος φυσικά- αλλά και το κέντρο της πόλης για φαγητό ή βόλτα στα παραδοσιακά μαγαζάκια.

πηγη