Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Ενεργοποιείται το νέο «Καλάθι του νοικοκυριού»: Μέχρι πότε θα ισχύσουν οι ειδικές τιμές για σχολικά είδη

Την ερχόμενη Τετάρτη τίθεται σε ισχύ το νέο «καλάθι», με στόχο να «φρενάρει» τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής αλλά και να διευκολύνει τους γονείς εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ειδικά όσον αφορά στα σχολικά είδη, για πρώτη φορά καλούνται μεγάλες αλυσίδες λιανικής, super markets και βιβλιοπωλεία (εθελοντικά) να διαμορφώσουν ένα «καλάθι» με ειδικές τιμές για τσάντες και αναλώσιμα, αφού πέρσι το «Καλάθι του νοικοκυριού» είχε ενεργοποιηθεί από το Νοέμβριο.

Η συμφωνία κυρίων μεταξύ των εμπόρων και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι αυτές οι ανελαστικές δαπάνες για σχολικά είδη, δεν θα παρασυρθούν στη δίνη των ανατιμήσεων, που πλήττει τα νοικοκυριά εδώ και 18 μήνες. Προκειμένου να δοθεί χρόνος στους γονείς να κάνουν έρευνα αγοράς, το “καλάθι” των σχολικών θα μείνει ενεργό μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με την υποχρέωση των εμπόρων να διατηρούν σε επάρκεια αυτά τα είδη, όπως δηλαδή ισχύει με το αντίστοιχο “καλάθι” για τα είδη διατροφής.

Τα σχολικά είδη που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο «καλάθι» είναι:

Σχολικές τσάντες
Κασετίνες
Τετράδια
Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά
Χρωματιστοί μαρκαδόροι
Στυλό
Γόμες
Ξύστρες
Διαβήτες/Χάρακες
Με οριακές αλλαγές (π.χ. βγήκε η σοκολάτα) ενεργοποιείται και το νέο «Καλάθι» με είδη διατροφής και μένει να διαπιστωθεί αν οι αλυσίδες θα υιοθετήσουν και σε ποιο βαθμό, τη σύσταση για τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία τροφίμων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν και το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχει ξεπεράσει το 19% στην αγορά, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τα επώνυμα είδη.

Το νέο «Καλάθι» με είδη διατροφής, περιλαμβάνει τα εξής είδη:
Α/Α  Κατηγορία Προϊόντων
1  Ρύζι
2  Ψωμί για tost
3  Ψωμί φραντζόλα
4  Φρυγανιές
5  Μακαρόνια τύπου σπαγγέτι
6  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7  Όσπρια (φακές)
8  Όσπρια (φασόλια)
9  Όσπρια (ρεβύθια)
10  Πάριζα
11  Γαλοπούλα (αλλαντικά)
12  Κατεψυγμένα ψάρια
13  Νωπό χοιρινό
14  Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου
15  Νωπό μοσχάρι
16  Γάλα φρέσκο πλήρες
17  Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
18  Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
19  Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
20  Γάλα εβαπορέ
21  Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
22  Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
23  Τυρί φέτα
24  Λευκό τυρί
25  Τυρί γκούντα
26  Τυρί με χαμηλά λιπαρά
27  Χυμός τομάτας διατηρημένος
28  Αυγά
29  Μαργαρίνες
30  Ελαιόλαδο
31  Ηλιέλαιο
32  Κατεψυγμένα λαχανικά
33  Λευκή ζάχαρη
34  Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
35  Προϊόντα βρώμης
36  Κρέμα βρεφικής ηλικίας
37  Γάλα βρεφικής ηλικίας
38  Ελληνικός καφές
39  Στιγμιαίος καφές
40  Γαλλικός καφές
41  Χυμός πορτοκάλι
42  Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
43  Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
44  Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
45  Χαρτί κουζίνας
46  Χαρτί υγείας
47  Οδοντόκρεμες
48  Σερβιέτες ή ταμπόν
49  Σαμπουάν
50  Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
51  Πάνες ακράτειας
52  Πάνες για μωρά
53  Μωρομάντηλα
54  Σαμπουάν για μωρά
55  Τροφές για σκύλους
56  Τροφές για γάτες
Η επιβράδυνση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα είναι ένα από τα στοιχήματα των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα “έτρεξε” με 13% τον Ιούλιο, δηλαδή για πρώτη φορά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Oι διψήφιες αυξήσεις σε φρούτα- λαχανικά χαρακτηρίζονται συγκυριακού χαρακτήρα, καθώς αποδίδονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την αγορά με “όπλο” την Απόφαση, που καθιστά υποχρεωτική τη δήλωση αποθεμάτων, θέτοντας και πλαφόν στα περιθώρια κέρδους ως και το τέλος του χρόνου.

Έλεγχοι και στα καύσιμα
Δεν είναι μόνο το πεδίο των τροφίμων, όπου οι έλεγχοι εντείνονται. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων ειδικά στα νησιά, έχει κινητοποιήσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες που “σαρώνουν” την Επικράτεια και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται εντός των ημερών στοιχεία και ονόματα από πρατήρια που θεώρησαν σκόπιμο να “γδάρουν” τους καταναλωτές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανοδική τάση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” και στους καταναλωτές και στα συναρμόδια υπουργεία. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται, πλέον, μια ανάσα από τα 2 ευρώ (1,991 ευρώ), ωστόσο ήδη σε 26 Νομούς της χώρας έχει σπάσει το “φράγμα” των 2 ευρώ. “Πρωταθλήτρια” ανακηρύσσεται η Λέρος με ακραία τιμή 2,45 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα είναι η Μήλος με 2,40 ευρώ.

“Καμπανάκι” κινδύνου ηχεί και από την κλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, καθώς η άνοδος του επιβαρύνει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και ανατροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα. Από την αρχή του καλοκαιριού, η μέση τιμή έχει αυξηθεί κατά 20 λεπτά, φτάνοντας αισίως στα 1,751 ευρώ, ωστόσο στα νησιά “φλερτάρει” ακόμα και με τα 2 ευρώ!

Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida.gr