Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

Ενημερωτική συνάντηση αρχές Νοεμβρίου στη Μ. Μαντίνεια για την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 17:00 στο Κοινοτικό Κατάστημα της Μ. Μαντίνειας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής, η οποία έχει ήδη αναρτηθεί (δείτε ΕΔΩ).

Υπενθυμίζεται ότι από το Δήμο Καλαμάτας έχει δοθεί παράτασης έως 20 Νοεμβρίου 2022 προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των ιδιοκτητών και υποβολή τυχόν ενστάσεων καθώς και δηλώσεων ιδιοκτησίας για την εν λόγω μελέτη.

Στην ενημερωτική συνάντηση, που θα γίνει παρουσία των μελετητών, θα παραστούν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, η Διευθύντρια και στελέχη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου.

Ψήφισμα του Δ.Σ. Καλαμάτας

Το Δ.Σ. Καλαμάτας κατά την 22/2022 συνεδρίασή του έκανε ομόφωνα αποδεκτό το παρακάτω ψήφισμα, με αφορμή διαμαρτυρία κατοίκων της Μ. Μαντίνειας:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εκφράζει την συμπαράστασή του και την σύμφωνη γνώμη, στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας, αναφορικά με την αύξηση του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών (Τιμή Ζώνης) από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πολλές ιδιοκτησίες παραμένουν αγροτικές, καλούμε το  Υπουργείο Οικονομικών όπως επανεξετάσει εκ νέου τις τιμές των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των ακινήτων και τις σημερινές τιμές των αγοραπωλησιών.

Επισυνάπτεται το κείμενο διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μικρής Μαντίνειας:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Κατοίκων Μ. Μαντίνειας Καλαμάτας 

Σε καθολική απόγνωση, απελπισία και αγανάκτηση βρίσκονται οι κάτοικοι της Μ. Μαντίνειας, μετά την έκδοση των καινούργιων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ (ν.4228/2013).

Δυστυχώς και παρά τις ανακοινώσεις περί του αντίθετου (μείωση εισφορών),η ΤΖ για την περιοχή μας εκτινάχτηκε από τα 900,00 ευρώ στα 1.700,00 ευρώ.  Ίσως ορισμένοι να βλέπουν πολύ πιο μακριά σε αντίθεση με τους κοντόφθαλμους συγχωριανούς μας!

Ένεκα αυτού οι αξίες των οικοπέδων (εντός οικισμού) διπλασιάστηκαν,  τριπλασιάστηκαν και παραπάνω κατά την Δ.Ο.Υ, αλλά εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στο χωριό μας απαντάμε ότι αυτές (τιμές)ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές.

Ζητάμε να μας δώσουν στοιχεία αγοροπωλησιών, βάσει των οποίων δικαιολογούνται οι ανήκουστες αυτές ανατιμήσεις. Τους πληροφορούμε ότι τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν και οι πωλήσεις που έγιναν την τελευταία 10ετία είναι μηδενικές. Ομοίως μηδενική είναι και η οικοδομική δραστηριότητα στο χωριό μας.

Το Σχέδιο πόλης, που σ’ αυτό περιλαμβάνεται και ο υπάρχων οικισμός βρίσκεται σε  αδράνεια και ουδείς ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί.  Οικόπεδα εντός του οικισμού ρυμοτομούνται με αποτέλεσμα να μην οικοδομούνται, ούτε άδεια να εκδίδεται σ’ αυτά, αλλά ο ΕΝΦΙΑ,ΤΑΠ κ.λ.π. καλούμεθα να πληρώνονται και μάλιστα σε αξίες εξωπραγματικές. Σημειώνουμε ότι το χωριό μας βρίσκεται ενδιάμεσα των χωριών Βέργας και Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι) όπου οι Τ.Ζ. παραμένουν σε λογικά πλαίσια 1.100€ και 1.050€ αντίστοιχα. Διαισθανόμαστε μια άνευ λόγου, εκδικητικότητα για το χωριό μας.

Ο γεωργικός κλήρος στην περιοχή είναι μικρός και διάσπαρτος (1-3 στρεμμάτων).Με το Γ.Π.Σ. και την κατάργηση των παρεκκλίσεων οι εκτάσεις αυτές παραμένουν καθαρά αγροτικές(ελαιώνες) με πραγματική αξία 3.000,00ευρώ-5.000,00ευρώ/στρέμμα. Όμως η Δ.Ο.Υ εκτιμά αυτές με οικοπεδικά κριτήρια και οι αξίες που προκύπτουν είναι 10πλάσιες των πραγματικών.

Όλα αυτά είναι έξω από κάθε λογική και προπάντων νομιμότητα. Το χωριό μας, όπως θεωρητικά νομίζουν μερικοί δεν είναι ούτε Γλυφάδα ούτε Βάρκιζα, Καβούρι κ.λ.π. Απλά είναι μια αγροτική παραθαλάσσια περιοχή με 4-5 ταβερνάκια δίμηνης λειτουργίας 2μήνου και όσοι επαγγελματίες θέλησαν να επενδύσουν στην περιοχή, λειτουργώντας μαγαζιά επί ενοικίων , δυστυχώς έφυγαν νύχτα.

Η κοινοτική Αρχή με απόφασή της   έγκαιρα επεσήμανε στο Δήμο την κατάσταση με τις παραπάνω αυξήσεις, αλλά δυστυχώς βρήκε ώτα κλειστά και καμία αντίδραση. ‘Όλα αυτά, δηλώνουμε με πόνο ψυχής, είναι πραγματικά και ζητάμε να αρθεί άμεσα αυτή η αδικία.

Επαναλαμβάνουμε και καλούμε τις  αρμόδιες υπηρεσίες να μας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για αγοραπωλησίες που έγιναν στην περιοχή, έστω και με την μισή τιμή των ήδη ανακοινωθέντων ως και των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν σ’ αυτή.

(Ακολουθούν 147 υπογραφές ενδεικτικού αριθμού διαμαρτυρομένων)