Αν οι κοινωνίες και οι πολιτικοί λειτουργούσαν με βάση την ενσυναίθηση και την συμπερίληψη όλα θα ήταν πιο εύκολα. Και πιο όμορφα.
2023 χρόνια, κι αν είναι κάτι που όχι απλά παραμένει αναλλοίωτο, αλλά κι εξελίσσεται διαρκώς είναι η γλώσσα. Ειδικά η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια που κανένας Ελληνας δεν θα έπρεπε να δυσκολεύεται να εκφράσει τα αισθήματά του για κάθε νέα χρονιά.
Δηλαδή παγκόσμια ειρήνη, αδελφοσύνη, υγεία, χαρά κι ευτυχία. Αυτά άλλωστε είναι αυτονόητα, είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν μια ζωή. Οποιουδήποτε ανθρώπου, σε κάθε μέρος της γης, σε οιαδήποτε κοινωνική τάξη κι αν ανήκει.
Κατά τη γνώμη μου, κι ελπίζοντας ότι μόνον έτσι μπορούμε να «χτίσουμε» τη νέα χρονιά πάνω σε γερές βάσεις, δύο είναι οι λέξεις που πρέπει να κυριαρχήσουν.
Ενσυναίσθηση και συμπερίληψη. Δύο μοναδικές ελληνικές λέξεις που υπάρχουν εδώ και εκατονταετίες στο ελληνικό λεξιλόγιο, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται στο δημόσιο λόγο.
Κι αν θέλετε, μόνο αυτές τις δύο λέξεις να χρησιμοποιούσαμε στις ευχές μας για το 2023 δεν θα χρειαζόταν να συμπεριλάβουμε οτιδήποτε άλλο.
Και η ειρήνη, και η χαρά και η ευτυχία, ενδεχομένως και η υγεία (αν κι εδώ μιλάμε για ένα μίγμα τύχης, συμπτώσεων και προσωπικής φροντίδας) μπορούν να επιτευχθούν αν έχουμε ενσυναίσθηση και συμπερίληψη.
Δύσκολες λέξεις για πολλούς, όμως, τόσο σημαντικές, τόσο ανθρώπινες που θα έκαναν πολύ καλύτερο τον κόσμο μας αν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις ενστερνιζόταν.
Όταν μιλάμε για ενσυναίσθηση εννοούμε προφανώς την ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά του, να κατανοούμε τις απόψεις του.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη in.gr