Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Εντός Ιανουαρίου τα μικρο-δάνεια σε αγρότες με επιτόκιο 3,5%, χωρίς εξασφαλίσεις

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για τη χορήγηση δανείων ύψους 3.000-25.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγροδιατροφής και αγρότες για χρηματοδότηση επενδύσεων, αλλά και ως κεφάλαιο κίνησης με εκτιμώμενο επιτόκιο της τάξης του 3,5%, το μισό ή και ακόμη μικρότερο από τα ισχύοντα σήμερα στην αγορά, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις (ακίνητα) στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πρόκειται για τις λεγόμενες μικροπιστώσεις, που θα διατίθενται μέσω των επτά τραπεζών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνάψουν σύμβαση με τη διαχειρίστρια του Ταμείου Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και για τις οποίες αρμόδια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο, λόγω των ευνοϊκών όρων δανειοδότησης και της ευελιξίας στην αξιοποίηση των χρημάτων.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα δάνεια

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγροδιατροφής που μπορούν να αξιοποιήσουν τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αυτές που δραστηριοποιούνται στους εξής παραγωγικούς τομείς:

  • Κρέας – πουλερικά – κουνέλια
  • Γάλα – Αυγά
  • Μέλι – Σηροτροφία – σαλιγκάρια
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά
  • Ελαιούχα Προϊόντα
  • Κρασί
  • Οπωροκηπευτικά
  • Άνθη
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό
  • Ξύδι

Τέσσερις επιλογές για την αξιοποίηση των δανείων

Με το δάνειο, ο δανειολήπτης μπορεί να καλύψει τμήμα ή και το σύνολο της ίδιας συμμετοχής, εφ’ όσον έχει ενταχθεί στα επενδυτικά μέτρα 4.1.4 και 4.2.4 του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης και Επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη αντίστοιχα) ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα, ευρωπαϊκό και εθνικό (όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος).

Μπορεί επίσης να προχωρήσει σε επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες από χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, καθώς και πληρωμή ΦΠΑ) ή να χρησιμοποιήσει το δάνειο ως κεφάλαιο κίνησης, σε συνδυασμό, όμως, με επενδυτικές δαπάνες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός δανείου 25.000 ευρώ, ένας κτηνοτρόφος μπορεί να αξιοποιήσει τις 20.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης (αγορά ζωοτροφών-κάλυψη άλλων υποχρεώσεων) και τις 5.000 ευρώ για την αγορά ενός μηχανήματος (επενδυτική δαπάνη).

Παράλληλα, δεν προβλέπονται εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ, προαιρετικά, ο δανειολήπτης μπορεί να επιχορηγηθεί με 300 ευρώ για να λάβει υποστήριξη από συμβουλευτικές εταιρείες.

Μέσω του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται με 21,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση πάνω από 2.500 παραγωγοί και μεταποιητικές επιχειρήσεις με συνολικά κεφάλαια που θα υπερβούν τα 40 εκατ. ευρώ και τα οποία θα είναι ανακυκλούμενα: όσο αποπληρώνονται τα δάνεια, θα χορηγούνται καινούργια.

Το χρηματοδοτικό κενό σε πρωτογενή τομέα-μεταποίηση τροφίμων

Επιπρόσθετα, σε 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που έχουν διατεθεί έως τώρα σε περίπου 400 μεταποιητικές επιχειρήσεις και αγρότες μέσω του λειτουργούντος ήδη Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (αφορά δάνεια 10.000-5.000.000 και υπό προϋποθέσεις 10.000.000 ευρώ), επίσης με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ, για το οποίο εξετάζονται τρόποι μεγαλύτερης αξιοποίησής του, καθώς τα συνολικά κεφάλαια που μπορούν να διατεθούν μέσω αυτού ανέρχονται σε 480 εκατ. ευρώ.

Και τα δύο Ταμεία θα μείνουν ενεργά έως το 2025, ενώ στη νέα προγραμματική περίοδο αναμένεται να συσταθεί και νέο Ταμείο, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που έχει υπολογιστεί στα 2,2 -2,5 δισ. ευρώ στην πρωτογενή παραγωγή και το 1,6-2,5 δισ. στη μεταποίηση τροφίμων.

πηγή: www.powergame.gr