Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

«Επειδή δεν υπάρχει Planet B»: Η αναγκαιότητα εθνικής στρατηγικής και τα κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα (video & pic’s)

Δανειζόμαστε πόρους και «αναπνοές» από τις μελλοντικές γενεές. Επιβιώνουμε κυριολεκτικά με δανεικά και όλοι γνωρίζουμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει Planet B αλλά και το γεγονός ότι ο χρόνος περνά ανεπιστρεπτί ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γιγαντώνονται και οι χώρες, οι κοινωνίες και οι ίδιοι πολίτες δεν πράττουμε με συνείδηση. Αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και είναι πιο επίκαιρα από ποτέ άλλοτε. T καμπανάκι για την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και των καλών πρακτικών για τη διαφύλαξή τους για αυτούς που γεννηθούν αύριο, τοπικά και παγκόσμια, ηχεί απειλητικά! Μας καλεί όλους να συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια που ξεπερνά ιδέες, πεποιθήσεις, όρια και σύνορα και να υιοθετήσουμε μικρές ή και μεγάλες πρωτοβουλίες ώστε να αναστρέψουμε τη νοσηρή εικόνα που διαφαίνεται στον ορίζοντα πριν περάσουμε εκείνη τη νοητή γραμμή… που διαχωρίζει τις εναπομένουσες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον από την απώλεια κάθε ελπίδας…

«Χρειαζόμαστε 1,7 πλανήτες γης κάθε χρόνο για να διατηρήσουμε τον σημερινό βιοτικό επίπεδο. Έτσι όσες αποφάσεις κι αν έχουμε λάβει το αποτέλεσμα θα είναι λειψό, για να μην πω ανύπαρκτο. Ενώ όσο κι αν αυτό το αποτέλεσμα “πονάει” οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα είναι πάλι μισές… χωρίς στοχεύσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Θέμης Κανελλόπουλος, δημοσιογράφος της τηλεόρασης BEST και συντονιστής της εκδήλωσης.

Το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη  με τίτλο «Επειδή δεν υπάρχει Planet B» δεν αποτελεί ένα ανάγνωσμα απλών διαπιστώσεων αλλά παρουσιάζει στοιχεία, ιδέες, προτάσεις και λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Αν και τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κοινή Αγροτική Πολιτική οφείλει να είναι πιο ευέλικτη, βιώσιμη και ανθεκτική στις κρίσεις, ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν να παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια σε όλη την ΕΕ. «Η Ελλάδα μέχρι το 2027 έχει στη διάθεσή της δύο σχέδια Μάρσαλ, τα οποία μπορούν να κατευθύνουν τα δικά μας σχέδια διαχείρισης με την ευφυή γεωργία, την τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνολογικές λύσεις που μπορούν  να μας δώσουν απαντήσεις» σημείωσε ο Γιάννης Πάζιος, ένας εκ των ομιλητών στην βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, εστιάζοντας κυρίως στην έλλειψη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και ενός μοντέλου πράσινης οικονομίας.

Από τη μεριά του ο Βασίλης Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχος Καλαμάτας, που ανέγνωσε ορισμένα κομμάτια του βιβλίου, στάθηκε σε ορισμένους αριθμούς που πραγματικά προβληματίζουν για όσα επιφυλάσσει το μέλλον για τις επόμενες γενεές. «Εάν όλοι κατανάλωναν με ρυθμούς Κατάρ» είπε, τότε οι πόροι θα είχαν τελειώσει από τους πρώτους μήνες του έτους. Στο πνεύμα του βιβλίου, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τον δήμο Καλαμάτας με την συμμετοχή του στο Δίκτυο των 100 Κλιματικά Εξυπνων και Ουδέτερων πόλεων, χρησιμοποιώντας ως λέξη “κλειδί” την ουδετερότητα η οποία, παρότι όπως είπε δεν εμπνέει, ωστόσο «αποκτά έναν ευγενή σκοπό για να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα αρνητικά που έκαναν οι προηγούμενες γενιές και να διαφυλάξουμε τις επόμενες…». Ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε πως τα στατιστικά είναι συντριπτικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως η άνοδος θερμοκρασίας και η αδυναμία καλλιέργειας σε πολλές περιοχές του πλανήτη) θα οδηγήσουν σε κύματα μετανάστευσης και μετατόπισης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων με τις όποιες συνέπειές τους, εκτιμώντας ως πλέον επικίνδυνη την «κρίση άγνοιας κινδύνου. Το ενδιαφέρον μας για την Καλαμάτα είναι ακόμα πιο έντονο γιατί είναι περιοχή αυξημένων πιέσεων και πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε το μέλλον», είπε κάνοντας ειδική μνεία στο Νόμο που θεσμοθέτησε επί υπουργίας του ο κ. Μανιάτης περί Ίδρυσης Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών ήδη από το 2013. Κλείνοντας έστρεψε το βλέμμα του στις σελίδες του βιβλίου το οποίο χαρακτήρισε ένα «σιντριβάνι γνώσεων, ιδεών και προτάσεων που σε κάθε του σελίδα περιέχει λύσεις και προτάσεις από ατομικό μέχρι συλλογικό επίπεδο».

«ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ – ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ…»

Ο Γιάννης Μανιάτης μίλησε με θέρμη για την μεσσηνιακή πρωτεύουσα καθώς, όπως είπε, πρόκειται για «πρωτοπόρο πόλη που ανοίγει νέους δρόμους, με συστήματα πολεοδομίας, με οργάνωση και στοχεύσεις για έναν καλύτερο πλανήτη».

Στις σελίδες του βιβλίου του «Επειδή δεν υπάρχει planet B» γίνεται, όπως είπε, μια «προσπάθεια ολιστική, και έχει προτάσεις». Το σημαντικότερο; Δεν περιορίζεται σε καταστροφολογία.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής απευθυνόμενος στο πλήθος κόσμου που παρέστη στην βιβλιοπαρουσίασή του, μίλησε για τα καλά και τα κακά της Ευρώπης σε επίπεδο διαχείρισης πόρων, παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας τοποθετώντας στα θετικά το γεγονός πως η Ευρώπη των 27 εκπέμπει περίπου το 8% ρύπων παγκοσμίως τη στιγμή που Κίνα και ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 40% των παγκόσμιων ρύπων. Απαρίθμησε τα μελανά σημεία του παρελθόντος εκτιμώντας ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα του σήμερα, είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες 15 χρόνια πριν, ενώ έκρουσε κώδωνα εν όψει ευρωεκλογών καθώς το αποτέλεσμά τους, όπως σημείωσε, θα οδηγήσει στις πολιτικές που θα υιοθετηθούν στο μέλλον και αυτό δεν αφορά μόνο στις σημερινές αλλά και το κυριότερο στις μελλοντικές γενεές. Όπως εξήγησε, ένας από τους κινδύνους του μέλλοντος θα είναι η επισιτιστική ανάγκη και δεν δίστασε να μιλήσει με αριθμούς. Ο πρώην υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στρέφοντας ανατρέχοντας στο παρελθόν εκφράζοντας το αίσθημα της υπερηφάνειας για όσα επετεύχθησαν κατά την περίοδο που ο ίδιος είχε την ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (2010-2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά). «Την πιο δύσκολη περίοδο της πατρίδας μας, 2010-2014, μια περίοδο και το λέω με υπερηφάνεια όπου κάποιοι σταθήκαμε όρθιοι, πατριώτες. Δεχθήκαμε προπηλακισμούς και ότι δεχθήκαμε αλλά κρατηθήκαμε όρθιοι. Εκείνη την περίοδο κάποιοι δούλευαν για το αύριο της πατρίδας…», είπε και απαρρίθμησε μια σειρά από στόχους που υλοποιήθηκαν καθιστώντας την Ελλάδα πρωτοπόρο σε σημαντικούς τομείς όπως εκείνους της παραγωγής φωτοβολταϊκών, θεσμοθέτησης κοινωνικού τιμολογίου και τιμολόγιου υπηρεσιών αλληλεγγύης για υποδομές κοινωνικής προνοίας και πρωτοβουλίες που ελήγθησαν με εθνικό πατριωτικό χαρακτήρα όπως, μεταξύ πολλών άλλων, τα ζητήματα των οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Ο πρώην υπουργός δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε πως «Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Είμαστε μια χώρα εισαγωγών, όχι παραγωγής! Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ. Υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουμε την πατρίδα και να διαμορφώσουμε την Ελλάδα του 2030. Έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε για μια ενιαία στρατηγική που θα απαντά στο ερώτημα: Ποιά θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2030».

Στο ερώτημα του Θέμη Κανελλόπουλου, δημοσιογράφου της τηλεόρασης BEST και συντονιστή της εκδήλωσης, κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων ο κ. Μανιάτης απήντησε με στόμφο πως ως χώρα «έχουμε υποχρέωση. Έχουμε τους μηχανισμούς… και την υποχρέωση»

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Γιάννης Πάζιος άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στις ζυμώσεις που γίνονται εδώ και καιρό και την ιδέα που έχει περάσει σε επίπεδο ωρίμανσης σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμάτας και άλλους φορείς για την παραγωγή του πρώτου κλιματικά ουδέτερου ελαιολάδου!