Σάββατο
15
Ιούνιος
TOP

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ρέμα της Λαγκάδας στη Καλαμάτα από Γόντικα-Κελλάρη

To θέμα της επικινδυνότητας του ρέματος της Λαγκάδας στην Καλαμάτα θέτουν ζητώντας απαντήσεις για τα όσα πρέπει να γίνουν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αναλυτικά:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 Θέμα: «Επικινδυνότητα του ρέματος της Λαγκάδας στη Καλαμάτα».

Κύριε Περιφερειάρχη,

Για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας έχουμε συζητήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις. Αναδείχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που αφορά την υγεία και την ασφάλεια πολλών κατοίκων σε διάφορες περιοχές της πόλης και των χωριών του Δήμου.

 Ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχουμε αναδείξει πολλές φορές είναι και η επικινδυνότητα που προκύπτει από  το ρέμα της Λαγκάδας. Το ρέμα αυτό ξεκινά περίπου από τον περιφερειακό δρόμο και φτάνει κοντά στην οδό Αθηνών , στο νέο Δημαρχείο. Όπως είναι γνωστό σε όλους τα ρέματα πλέον είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο ρέμα έχει προκαλέσει τεράστια ζητήματα το 2013 και το 2016. Το 2016 ήταν η περιοχή της οδούς Γλαύκου και οι οδοί γύρω από αυτή όπου πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και πολλά από αυτά πλέον δεν κατοικούνται ή υπέστησαν τεράστιες υλικοτεχνικές καταστροφές.

Εκτός των σπιτιών καταστράφηκαν και δεκάδες αυτοκίνητα. Για όλα αυτά  δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση σε πολλούς ιδιοκτήτες ή δόθηκαν ορισμένα ψίχουλα μετά από μια χρονοβόρα και βασανιστική διαδικασία πολλών ετών. Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής υπάρχουν ακόμα στους κατοίκους της γύρω  περιοχής   που σε κάθε νεροποντή παρκάρουν μακριά τα αυτοκίνητά τους, φεύγουν από τα σπίτια τους ή βάζουν πρόχειρα φράγματα για να μην μπει μέσα στο σπίτι  νερό και πλημμυρίσει.

Η πραγματικότητα είναι ότι από το 2016  δεν έχει υπάρξει ούτε ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο στη περιοχή της Λαγκάδας αλλά και γενικότερα στο δήμο Καλαμάτας. Πολλοί μηχανικοί αλλά και κάτοικοι κάνουν σοβαρές παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο έργο. Υπάρχουν περιθώρια σοβαρών παρεμβάσεων που αφορούν τον καθαρισμό, την διευθέτηση και το «άνοιγμα» του συγκεκριμένου ρέματος. Σε ένα σημείο είναι εγκιβωτισμένο και αποτελεί σε κάθε βροχή πηγή κινδύνων και πλημμυρικών φαινομένων . Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση και μπροστά στο χειμώνα χρειάζεται να γίνουν άμεσα  έργα  για να μην ξαναζήσουμε τις εικόνες βιβλικής καταστροφής   του 2016.

Ερωτάσθε λοιπόν κ. Περιφερειάρχη:

  • Τι προτίθεστε να κάνετε για να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της Λαγκάδας;
  • Τι έχετε κάνει και που βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων των κατοίκων που επλήγησαν από τις προηγούμενες πλημμύρες;

Οι Περιφερειακοί Συμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας

Γιάννης Κελλάρης