Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Έπεσαν οι υπογραφές για το Αστεροσκοπείο – Πλανητάριο “Διονύσιος Σιμόπουλος” στον Πύργο

Δελτιο Τυπου

Υπογράφηκε την Πέμπτη 22/12, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία, η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Πύργου και του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω του Εργαστηρίου Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και Μη Γραμμικών Κυμάτων, με διακριτικό τίτλο «HERON LAB», του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το έργο με τίτλο «Δημιουργία Αστεροσκοπείου-Πλανηταρίου “Διονύσιος Σιμόπουλος” στον Δήμο Πύργου», προϋπολογισμού αξίας 198.400 ευρώ.

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, για τον ΕΛΚΕ η Αντιπρύτανις Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Ιωάννα Λαλιώτου και για το HERON LAB ο διευθυντής του Γεώργιος Βελντές, που θα είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Σκοπός του έργου αποτελεί η δημιουργία δομής αστεροσκοπείου- πλανηταρίου με την ονομασία Αστεροσκοπείο-Πλανητάριο «Διονύσης Σιμόπουλος» και η λειτουργία του είτε ως αυτόνομη μονάδα είτε σε συνδυασμό με το Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης και με το Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο THERMOpYlae που δημιουργείται στη Σκάρφεια Φθιώτιδας για την έρευνα σε περιοχές του διαστήματος. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει εργαλείο για την εκπαίδευση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Ηλείας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής.

Στη λιτή τελετή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ήταν παρών κι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, που μαζί με τον κ. Αντωνακόπουλο πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα του Δήμου Πύργου στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καθώς κι ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητής Θεόδωρος Καρακασίδης, ενώ επίσης παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητές Χρήστος Τσώνος και Διονύσιος Βαβουγυιός, αντίστοιχα.

«Συνεπείς στην υπόσχεση μας – Νέα και περισσότερα ενδιαφέροντα στην πόλη»

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Συνεπείς στην υπόσχεση μας ότι θα λειτουργήσουμε Πλανητάριο και μικρό Αστεροσκοπείο στον Κούβελο, επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του στη Λαμία και υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του έργου. Συναντήσαμε την Αντιπρύτανη κ. Λαλιώτη, Ηλεία στην καταγωγή, τον επίσης Ηλείο διευθυντή του HERON LAB και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου κ. Βελντέ, κι άλλους καθηγητές, συζητώντας όλα τα σχετικά θέματα.

Όπως είναι γνωστό έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, είναι εγγεγραμμένος στον προϋπολογισμό ο κωδικός για την αγορά των απαραίτητων μηχανημάτων από τις ΗΠΑ, έχουμε ετοιμάσει και τη μελέτη για μια μικρή, απαραίτητη αλλαγή στο κτίριο με ενίσχυση του, κι έχουμε αποφασίσει πως τιμητικά θα ονομαστεί “Πλανητάριο Διονύσιος Σιμόπουλος”, αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Ηλείου, παγκόσμιας ακτινοβολίας επιστήμονα, ο οποίος διετέλεσε επί δεκαετίες και διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών.

Αξιοποιούμε τους χώρους που βρήκαμε κλειδωμένους και παρατημένους, δίνουμε ζωή καθώς και ταυτότητα στην πόλη, αφού το Πλανητάριο θα είναι ένας πόλος έλξης μαθητών, εκπαιδευτικών, επιστημόνων, όπως κι επισκεπτών. Υπάρχει αντίστοιχο στην Υπάτη στη Λαμία, το οποίο έχει ενταχθεί στην επιστημονική κοινότητα κι έχει παράλληλα καθιερωθεί κι ως ένας χώρος που προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον επισκεπτών από πολλές περιοχές.

Μαζί με άλλες δράσεις, πρέπει να κάνουμε τον Πύργο μια πόλη με περισσότερα ενδιαφέροντα που αντίστοιχα θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα».