Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Επιχειρήσεις – επαγγελματίες: Φορο-μπόνους για ηλεκτρονικά τιμολόγια

Επιστροφή φόρων μέσα σε 45 ημέρες, παραγραφή ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια, δαπάνες που μετράνε διπλά και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα «ξεφουσκώνοντας» το εκκαθαριστικό της Εφορίας κερδίζουν και το 2023 οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επεκτείνει για άλλο ένα έτος τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές τους στοχεύοντας στην εξοικείωση περισσότερων φορολογούμενων στο νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης τιμολογίων και παραστατικών. Ως καταληκτικός χρόνος υπαγωγής στο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τη χρήση του 2023, ορίζεται η 30η Ιουνίου 2023.

ΕΝΦΙΑ: Δέκα ημέρες για να «κουρέψετε» το εκκαθαριστικό έως 90% με διορθώσεις στο Ε9

Συγκεκριμένα στο άρθρο 30  του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι «τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71ΣΤ παρέχονται στις νομικές οντότητες, οι οποίες επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2020 και μετά, και χορηγούνται από το πρώτο έτος, στο οποίο εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέχρι και το φορολογικό έτος 2023. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2023, οι σχετικές επιλογές της παρ. 6 του άρθρου 71ΣΤ μπορούν να δηλωθούν και η ένταξη να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 30.6.2023».

Εφόσον επιλεγεί η χρήση των Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων για την έκδοση, διαβίβαση και λήψη παραστατικών πώλησης των οντοτήτων σε διαρθρωμένη ηλεκτρονική μορφή (ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου), η επιλογή αυτή δηλώνεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση και αποτελεί τον μόνο τρόπο έκδοσης, διαβίβασης και αρχειοθέτησης των παραστατικών πώλησης της οντότητας για το σύνολο της ασκούμενης δραστηριότητάς της.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.ot.gr πατώντας εδώ