Μια σειρά από προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης τρέχουν αυτή την περίοδο, για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών να εκσυγχρονίσουν τις συσκευές και τις κατοικίες τους ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Εξοικονομώ 2023
Τη Δευτέρα (12/6) άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να το κάνουν μπαίνοντας εδώ, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
20.000 δικαιούχοι
Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» είναι υποχρεωτική η αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 60 εκατ. διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 20.000 νοικοκυριά.
Το πρόγραμμα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση κατοικιών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
Κριτήρια επιλογής
Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να υφίστανται νόμιμα.
- Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
- Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
- Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
- Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).
Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το φιλόδοξο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη». Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που «τρέχουν» αυτό το διάστημα, για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής στο pvstegi.gov.gr.
Οι αιτήσεις προς το παρόν κινούνται λίγο πάνω από τα επίπεδα των 5.000. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι –όσοι έχουν διαθέσιμο χώρο– καλούνται να πληρώσουν με ίδια κεφάλαια το σύνολο του κόστους και στη συνέχεια να λάβουν την επιδότηση.
Το ύψος της επένδυσης δεν είναι ευκαταφρόνητο, καθώς ακόμη και ένα μικρό φωτοβολταϊκό που παράγει 5.000 κιλοβατώρες τον χρόνο μπορεί να κοστίζει πάνω από 13.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Η υποχρεωτική εγκατάσταση της μπαταρίας ουσιαστικά διπλασιάζει το κόστος.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος για φωτοβολταϊκά στη στέγη είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση για τα νοικοκυριά ξεκινά από 45% και φτάνει το 75%, ενώ για τους αγρότες είναι 40% – 60%. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.
«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» τα οποία προήλθαν από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων.
Με την ένταξη και των νέων νοικοκυριών, δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα. Οι νέοι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για την ένταξη τους με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα.
«Ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα»
Από τις 11 Μαΐου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα (allazothermosifona.gov.gr), μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 300.000 αιτήσεις. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 20ή Ιουνίου.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι στα 100 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι για να ικανοποιηθούν οι περίπου 300.000 αιτήσεις απαιτούνται πόροι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Τα 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος δεν θα καλύψουν όλες τις αιτήσεις και η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα διευρύνει τον προϋπολογισμό. Η τελική υλοποίηση θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην αγορά (και σε επίπεδο εγκατάστασης) αλλά και από το πόσο γρήγορα θα καταβάλλονται τα χρήματα από τα vouchers στους επαγγελματίες του κλάδου.
«Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους
Ανοιχτή είναι για αιτήσεις η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» για την επιδότηση της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που ανήκουν σε νέους 18 έως 39 ετών. Η διορία λήγει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και πατωμάτων.
Το «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους μόλις ξεκίνησε και έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί από το κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλεγούν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ίδια συμμετοχή σε περιβάλλον συνεχών αυξήσεων στα υλικά.
ΠΗΓΗ imerisia.gr