Σάββατο
15
Ιούνιος
TOP

Επίσκεψη κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ σε υγειονομικές δομές της Μεσσηνίας

Σε υγειονομικές δομές της Μεσσηνίας βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγράφοντας τα ζητήματα που υπάρχουν και σημειώνοντας τις δικές τους θέσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Δελτίο Τύπου

ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής για την Επίσκεψη σε Υγειονομικές Μονάδες της Μεσσηνίας

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατο της αγαπημένης μας Προέδρου, Φώφης Γεννηματά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισκεφθήκαν Υγειονομικές Μονάδες όλης της Χώρας και της Μεσσηνίας, προκειμένου να καταγραφούν προβλήματα, δυσλειτουργίες και ανάγκες.

Στην Μεσσηνία κλιμάκια αποτελούμενα από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Γιάννη Νικολακόπουλο, τα μέλη της Ν.Ε, κ. Σταύρο Μούκα, κα. Νάγια Βεργοπούλου, κα. Μάντυ Μπακούρου συνοδευόμενα από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Γιάννη Πάζιο  επισκεφθήκαν το Γ.Ν. Καλαμάτας, Γ. Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας, το Κ.Υ Φιλιατρών, το Κ.Υ Γαργαλιάνων, το Κ.Υ Πύλου και συναντήθηκαν με τους Διοικητές, Συντονιστές και εκπροσώπους Ιατρών και Εργαζομένων.

Από τις συναντήσεις  προέκυψαν σημαντικές διαπιστώσεις.

Η υποστελέχωση σε Ιατρικό προσωπικό είναι εμφανής παντού, το υφιστάμενο Ιατρικό προσωπικό υπερβαίνει εαυτό για να παρέχει τις υπηρεσίες του σε αντίξοες συνθήκες και με υπεράριθμες  εφημερίες ενώ υπέρμετρο βάρος πέφτει στις πλάτες των αγροτικών ιατρών και των ειδικευόμενων.

Τεράστια κενά στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας

Μετακινούμενοι ιατροί που τελικώς αλλού έχουν οργανική θέση και αλλού εξυπηρετούν ασθενείς σε μόνιμη βάση, δεσμεύοντας ωστόσο την οργανική τους θέση με συνέπεια να παραμένουν τα κενά εκεί που έχουν τοποθετηθεί οργανικά.

Είναι απαράδεκτο η Καλαμάτα να μην διαθέτει Ιατροδικαστή ενώ στο Γ.Ν Καλαμάτας να εκλείπουν σημαντικές ειδικότητες σε σχέση με το οργανόγραμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Κ.Υ Φιλιατρών δεν υπάρχει Γιατρός και το Κέντρο λειτουργεί από αγροτικούς ιατρούς.

Χαρακτηριστικά δε στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων συνιστά πρόκληση εν έτη 2022 να αποτελεί αίτημα να μεταφερθεί η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς του Σαββάτου από τον χώρο έμπροσθεν του Κέντρου Υγείας σε διαφορετικό χώρο μιας και δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση θέτοντας εν αμφιβόλω την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Ελλείψεις σε υλικά και δαιδαλώδεις διαδικασίες που αναγκάζουν τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να καλύπτουν με δικά τους έξοδα άμεσες ανάγκες.

Απαιτείται άμεσα:

Η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο σύνολο των Υγειονομικών Δομών με παράλληλη χορήγηση κινήτρων.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας η κτιριακή αναβάθμιση με την προσθήκη – επέκταση νέου χώρου. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η μελέτη και να προχωρήσει η ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η διασφάλιση του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού, αρμόδιο για την συντήρηση.

Η ένταξη του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο καθεστώς των Άγονων και Προβληματικών περιοχών Ά κατηγορίας με τροποποίηση του ΠΔ υπ’ αριθ. 131/1987 για να διασφαλιστούν περισσότερα κίνητρα ως προς το ιατρικό προσωπικό.

Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου με συγκεκριμένο ωράριο που άμεσα θα αποδεσμεύσουν υπάρχων προσωπικό που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην ολοήμερη εύρυθμη λειτουργία.

Συντήρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με απαραίτητη στελέχωση με διασώστες και αναθεώρηση του δικτύου σταθμών ώστε να καλύπτεται το σύνολο του Νομού έγκαιρα.

Στις 24 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τις βασικές θέσεις του Κινήματος γα ένα νέο Ε.Σ.Υ πιο συγκεκριμένα:

Μια άλλη φιλοσοφία για ένα νέο Ε.Σ.Υ προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες και απελευθερωμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δημιουργούν οι ΥΠΕ και οι απαρχαιωμένοι μηχανισμοί με υποβαθμισμένη μηχανοργάνωση και απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα που στην ουσία αντί για διευκόλυνση προκαλούν ψηφιακή γραφειοκρατία.

Ένταξη του συνόλου προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά

Αναθεώρηση του Συστήματος Αμοιβών του συνόλου των εργαζομένων και αύξηση τους με παράλληλα κίνητρα για την κάλυψη κενών.

Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υπό Δημόσια Εποπτεία

-Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης με ακόλουθη οικονομική ενίσχυση της.

-Νέου τύπου υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής με την ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού και την συμμετοχή επαγγελματικών υγείας

-Έμφαση στην πρόληψη με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών και την σωστή διατροφή

-Εθνικό Σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου για οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά.

-Δωρεάν Γονιδιακό έλεγχο με τεστ σε παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνου του μαστού όπως προτείνει η Αντικαρκινική Εταιρεία.

-Ενίσχυση προγράμματος ‘’Φώφη Γεννηματά΄΄ κινητές μονάδες παντού.

-Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Σύγχρονα και Λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία

-Με Αξιοκρατική επιλογή Διοικητών

-Ολοκληρωμένοι προϋπολογισμοί και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων.

-Ολοήμερη λειτουργία ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές.

-Δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων.

Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων – Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας – Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν νοείται Κοινωνικό Κράτος χωρίς ισχυρό ΕΣΥ δυστυχώς οι επιλογές της κατατείνουν στο ότι  επιθυμεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα του. Το 4,5 % των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθεί στην Υγεία (κυρίως σε κτηριακές – ενεργειακές αναβαθμίσεις) είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες Χώρες της Ε.Ε και είναι ενδεικτικό το τρόπου αντίληψης της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως στοιχειό του DNA της παράταξης αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος. Διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και αποτελεί βασικό μοχλό για την συγκράτηση των πληθυσμών στην ύπαιθρο, την τουριστική ανάπτυξη (ιδιαίτερα στην περιοχή μας) και γενικά αποτελεί την ύψιστη ένδειξη ανταπόδοσης και σεβασμού στο σύνολο των πολιτών της Χώρας.