Παρασκευή
9
Δεκέμβριος
TOP

Επιστρέφοντας στον Σαμαρά

Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο». Σας θυμίζει κάτι η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία και τον Ερντογάν;

Σε όσους παρακολουθούν με συνέπεια τα τεκταινόμενα στην Νέα Δημοκρατία σίγουρα θύμισε. Την πολυσυζητημένη φράση του Αντώνη Σαμαρά: «Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς»! Αυτή που για πρώτη φορά καταγράφθηκε στην συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» στις 27 Ιουνίου του 2020. Στην συνέχεα επαναλήφθηκε με την ίδια περίπου διατύπωση στις (όχι και τόσο συχνές είναι αλήθεια) συνεντεύξεις του έως σήμερα.

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΥΤΙΣΕΙΣ

Τα ίδια φράση ακριβώς επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και στο 14ο συνέδριο της Νεάς Δημοκρατίας. Με μία ομιλία που ήταν η μόνη – και γι αυτό κραυγαλέα- «παραφωνία». Σε μία εσωκομματική διαδικασία που ως επί το πλείστον εξαντλήθηκε στο «λιβάνισμα» των κυβερνητικών επιτευγμάτων και των ηγετικών ικανοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός , λοιπόν, στις 8 Μαϊου είπε ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Γιατί τέτοιος διάλογος ενθαρρύνει – και νομιμοποιεί στα μάτια τρίτων – την κλιμάκωση των προκλήσεων». Αναφέρθηκε στο διακομματικό «Λόμπι του Κατευνασμού» όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αναφέροντας πως «στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, εδώ και χρόνια, συγκρούστηκα με αυτούς τους κυρίους. Διαφώνησα ευθέως με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Δεν διαφωνούσα «να συζητάμε γενικά» με την Τουρκία. Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν».

Πριν μερικές εβδομάδες η ομιλία αυτή του Αντώνη Σαμαρά, ερμηνεύθηκε (και σωστά) ως διαφωνία με την κεντρική επιλογή της Ν.Δ στα ελληνοτουρκικά, δηλαδή την επιδίωξη ενός γενικευμένου διαλόγου, στην προοπτική της επιδιαιτησίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Προκαλώντας και τις αντίστοιχες αντιδράσεις και γκρίνιες, εκπορευόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέον όμως ομοιάζει σκανδαλωδώς με την τελευταία τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή με την οποία δήλωσε την Παρασκευή στους υπουργούς του: «Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Φυσικά σε αυτή την υπόθεση δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τον …Ερντογάν. Ιδίως την πρόσφατη δήλωση του με την οποία διεμήνυσε πως «για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του». Θυμίζουμε αυτή έγινε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και την αντίθεση που εξέφρασε στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία (αν και τίποτε δεν δείχνει ότι την ματαίωσε).

Θα μπορούσε λοιπόν να εικάσει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στην σημερινή του θέση «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος». Όμως ακόμη και αυτή η εκδοχή του πράγματος, δεν αλλάζει το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να προστρέχει στις απόψεις Σαμαρά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη: News247.gr