Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Επιταγή ακρίβειας και Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλονται και ποιους αφορούν

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιταγή ακρίβειας, το οποίο θα δοθεί ως επίδομα και θα δώσει ανάσα σε ευάλωτα νοικοκυριά, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ θα δοθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά 1,7 εκατ. δικαιούχους (εκ των οποίων 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι).

Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργεια

Κριτήρια

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα.

Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα.

Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή.

Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν και άλλα εισοδήματα, όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ.

Για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες του 2021 – πριν από την αναπροσαρμογή – ώστε να μη χάσουν το έκτακτο επίδομα δυνητικοί δικαιούχοι που είδαν το 2022 την αντικειμενική αξία του σπιτιού τους να αυξάνεται.

Ζευγάρια συνταξιούχων

Διπλή επιταγή ακρίβειας θα λάβουν τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα, με την προϋπόθεση να μην έχουν άλλα εισοδήματα.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Συνεπώς, με σύνταξη έως 600 ευρώ τον μήνα και οι δύο (το ποσό είναι μεικτό, αλλά ουσιαστικά είναι αφορολόγητο και υφίσταται μόνο την κράτηση υπέρ υγείας 6%) δεν ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα και έτσι καθίστανται δικαιούχοι διπλού επιδόματος.

Ετσι, στο νοικοκυριό των εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχων θα εισρεύσει πριν από το Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό εισόδημα του Απριλίου θα ανέλθει έως 1.600 ευρώ.

Ανασφάλιστοι και δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Το επίδομα θα λάβουν επίσης περίπου 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Και σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί άπαξ έως τις 21 Απριλίου.

Με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα χορηγηθεί (πριν από το Πάσχα) διπλή δόση στους περίπου 240.000 δικαιούχους του.

Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ, και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει για τις οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα παιδιού

Προβλέπεται  η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση πριν από το Πάσχα των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος

Οσον αφορά τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ.

Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα  προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.

Επίδομα τέκνου

Την ίδια  ώρα, πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα πληρωθεί η έξτρα 1,5 δόση για το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε πως η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, το διήμερο 20 με 21 Απριλίου.

Η έξτρα δόση του επιδόματος Α21, θα πληρωθεί τη Μ. Πέμπτη, 21 Απριλίου, ωστόσο τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα φανούν από τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.

Πόσα χρήματα λαμβάνουν οι δικαιούχοι

Ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα τα ποσά του επιδόματος είναι:

Για την Α κατηγορία:
·         70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο

·         επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο

·         επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου

Για την Β κατηγορία:
·         42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο

·         επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο

·         επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου

Για την Γ κατηγορία:
·         28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο

·         επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο

·         επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου

·         Το ποσό της 1,5 δόσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Δώρο Πάσχα

Παράλληλα, μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να καταβληθεί το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από τη 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Επομένως, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Νόμιμη απουσία και ασθένεια

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Το δώρο Πάσχα 2022 υπολογίζεται βάσει των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών τη 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

πηγή: www.ot.gr