Τρίτη
29
Νοέμβριος
TOP

Επιτυχές το σεμινάριο του ΕΚΟΜΕ «Το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση» στον Α49

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 10 Απριλίου, στον Χώρο Τέχνης Α49, στην Καλαμάτα, το εργαστήριο «Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση», μια συνδιοργάνωση του ΕΚΟΜΕ με το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ.

Το εργαστήριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το ντοκιμαντέρ ως αφετηρία για ποικίλες παιδαγωγικές δραστηριότητες στις τάξεις τους.

Ο Στέλιος Κυμιωνής άνοιξε το εργαστήριο με μια εποπτική παρουσίαση για τις αφηγηματικές τεχνικές, με τις οποίες, το είδος του ντοκιμαντέρ απευθύνεται στο κοινό και καθιστά σαφές ότι προέρχεται από τον κόσμο της πραγματικότητας, τον οποίο και αποτυπώνει (σε αντιδιαστολή με τα μυθοπλαστικά είδη).

Στη συνέχεια, προβλήθηκε το μαθητικό ντοκιμαντέρ «Cine Αστόρ: Το στέκι της Κισσάμου», μια δημιουργία μαθητών του ΓΕΛ Κισσάμου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (σχολικό έτος 2018-19).

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ, η Ειρήνη Ανδριοπούλου παρουσίασε τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησης του ντοκιμαντέρ στην τάξη, αναδεικνύοντας και την προσέγγιση του ΕΚΟΜΕ σε αυτό που ευρύτερα αποκαλείται Παιδεία στα Μέσα και στην Πληροφορία.

Τέλος, η Δέσποινα Λαμπαδά μίλησε ειδικότερα για τις γόνιμες προοπτικές που διανοίγονται, χάρη στον συνδυασμό μαθητικού ντοκιμαντέρ και δράσεων τοπικής ιστορίας στο σχολείο, για έναν δημιουργικό διάλογο οπτικοακουστικής και ιστορικής εκπαίδευσης, αλλά και τη σχέση ιστορικής εκπαίδευσης και ψηφιακού γραμματισμού.

Οι εισηγητές απηύθυναν πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς, αλλά και φορείς που σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις οπτικοακουστικής παιδείας για μαθητές, καθώς και φεστιβάλ, για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών για τη συστηματικότερη εισαγωγή και αξιοποίηση του ντοκιμαντέρ στο σχολείο.

*Ο Στέλιος Κυμιωνής είναι Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ.

*Η Ειρήνη Ανδριοπούλου είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ

*Η Δέσποινα Λαμπαδά εργάζεται στο Τμήμα Έρευνας, Μελετών & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ.