Παρασκευή
12
Απρίλιος
TOP

Επιβεβαιώνει τα 76 εκατ. για πετρέλαιο ο προϋπολογισμός, κλειστό παράθυρο για επιστροφή ΕΦΚ 2024

Στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα μπει προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την καθιέρωση της επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες, αν και στις προεκλογικές δεσμεύσεις και στις προγραμματικές δηλώσεις, οι σχετικές διατυπώσεις περιορίζονταν στο έτος 2023.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος, 2024, παρατίθενται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνθηκών ενεργειακής κρίσης, για την οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «παρατηρήθηκαν σημάδια αποκλιμάκωσης μέσα στο 2023», που χρειάστηκε να υποστηρίξουν τα κρατικά ταμεία.

«Για την ενίσχυση των καταναλωτών και της παραγωγής έναντι της τιμής των καυσίμων, η οποία εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το 2022, ωστόσο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2021, συνεχίστηκε κατά το τρέχον έτος η εφαρμογή αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κόστος για την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την πληθωριστική κρίση το 2023 ανέρχεται σε 2.540 εκατ. ευρώ, με κυριότερα μέτρα:

  • τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 1.047 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε από τα έσοδα του ΤΕΜ,
  • την εφαρμογή από τον Φεβρουάριο 2023 έως τον Οκτώβριο 2023 της δράσης οικονομικής ενίσχυσης σε περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών (market pass) με κόστος 754 εκατ. ευρώ και την περαιτέρω επέκτασή του έως τον Δεκέμβριο 2023 για τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές και τον Έβρο με κόστος 35 εκατ. ευρώ. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 789 εκατ. ευρώ για το έτος 2023.
  • την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά με κόστος 237 εκατ. ευρώ για τη χειμερινή περίοδο 2023 – 2024. Σημειώνεται ότι, λαμβανομένων υπόψη και των πληρωμών από το περυσινό επίδομα θέρμανσης του πρώτους μήνες του 2023, η δαπάνη για το έτος 2023 εκτιμάται σε 280 εκατ. ευρώ και
  • την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες εντός του 2023 με δημοσιονομικό κόστος 76 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδω

πηγη agronews.gr