Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Επτά στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους

Τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε η Κομισιόν, τα οποία μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους, με το ποσοστό στην περίπτωση των Ελλήνων να φθάνει στο 93%.

Παράλληλα, το 78% συμφωνεί ότι οι πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής οδηγούν στη διαφθορά.

Μάλιστα, το 60% πιστεύει ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα τους, ενώ το 57% συμφωνεί ότι στη χώρα τους, ο μόνος τρόπος για να πετύχεις στις επιχειρήσεις, είναι να έχεις πολιτικές διασυνδέσεις.

Οι περισσότεροι θεωρούν τη διαφθορά απαράδεκτη

Πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν απαράδεκτο να κάνει κάποιος δώρο (72%) ή χάρη (72%) για να πάρει κάτι από μια δημόσια διοίκηση ή υπηρεσία, ενώ το 83% θεωρεί απαράδεκτο να δίνει κάποιος χρήματα για τον ίδιο λόγο.

Συνολικά, το 64% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, το 27% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να κάνει κάποιος δώρο ή χάρη (26%), προκειμένου να πάρει κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, ενώ το 16% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να δώσει κάποιος χρήματα για το λόγο αυτό. 

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς δημόσιους θεσμούς της χώρας τους, ενώ το 73% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς ή περιφερειακούς δημόσιους θεσμούς της χώρας τους και το 60% πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα τους. 

Δεν ξέρουν πού να καταγγείλουν περιπτώσεις διαφθοράς

Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (45%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν πού να καταγγείλουν μια περίπτωση διαφθοράς, σε περίπτωση που βιώσουν ή παρατηρήσουν κάτι τέτοιο.

Οι ερωτηθέντες είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν πού να καταγγείλουν μια περίπτωση διαφθοράς στη Μάλτα (63%) και την Σλοβενία (62%), και λιγότερο πιθανό στην Πολωνία (32%) και την Ουγγαρία (33%). 

Δεν καταγγέλλουν γιατί ξέρουν πως είναι άσκοπο

Το 47% δηλώνει ότι η δυσκολία απόδειξης της διαφθοράς είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν την καταγγέλλουν. Τρεις στους δέκα λένε ότι η καταγγελία θα ήταν άσκοπη επειδή οι υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν, ενώ το 28% λέει ότι δεν υπάρχει καμία προστασία για όσους καταγγέλλουν τη διαφθορά.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες είναι απαισιόδοξοι για τις εθνικές προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Μόνο μια μειοψηφία πιστεύει ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς υστεροβουλία (35%), ότι υπάρχουν αρκετές επιτυχημένης διώξεις που αποτρέπουν τους ανθρώπους από διεφθαρμένες πρακτικές (32%), ότι οι προσπάθειες της εθνικής τους κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές (30%) ή ότι υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα τους (29%).

Πηγή: In.gr