Πέμπτη
18
Αύγουστος
TOP

Έρχεται εκκαθάριση των εισφορών για τους παράλληλα απασχολούμενους

Για τέλη Ιουλίου προγραμματίζει ο e- ΕΦΚΑ την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων της εκκαθάρισης των εισφορών για τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες του έτους 2021.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ασφαλιστικού υπερφορέα στο Capital.gr, διευκρινίζοντας πως εφόσον επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε η 1η δόση εξόφλησης των υπολοίπων θα πρέπει να πληρωθεί στις αρχές Αυγούστου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ειδικά φέτος, οι δόσεις δεν θα είναι 6, αλλά περισσότερες, χωρίς ακόμα, όμως, να έχει κλειδώσει το ακριβές πλήθος τους. Πάντως αρμόδια στελέχη ανέφεραν στο Capital.gr πως για τους περισσότερους παράλληλα ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 οι μισθωτοί που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. έχουν “μπλοκάκι”, είναι μέλη εταιρειών, έχουν ατομική επιχείρηση κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών κύριας ασφάλισης -υγείας, εφόσον για τη μισθωτή τους απασχόληση καταβάλλονται (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους) εισφορές προς τους παραπάνω ασφαλιστικούς κλάδους οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τα 252 ευρώ.

Για την κύρια ασφάλιση, εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης.

Για την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή καταβάλλεται μία εισφορά, στην κατηγορία που έχει επιλεγεί, εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr