Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Έρχεται ηλεκτρονικό «ραβασάκι» της Εφορίας στους φορολογούμενους

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου ο πονοκέφαλος των φορολογουμένων που πρέπει να τηρούν υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία καταχωρώντας σε ειδική εφαρμογή όλα τα τιμολόγια εσόδων.

Λίγο αργότερα, μέσα στον ίδιο μήνα, έρχεται και το e-statement της Εφορίας, ένας αναλυτικός λογαριασμός που θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για το τι πληρωμές έχουν κάνει, τι οφειλές έχουν αφήσει ανοιχτές και γενικά πώς διαμορφώνεται το προφίλ τους στο Taxis.

Ειδικότερα, από την 1η Νοεμβρίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όλα τα στοιχεία των τιμολογίων εσόδων.

Συγκεκριμένα:

■ Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, το αργότερο, έως τις 31/3/2022. Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

■ Ειδικά για το 2021, σε περίπτωση μη διαβίβασης των σχετικών στοιχείων δεν επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.

■ Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, για τους υπόχρεους των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ ή εκδίδουν έως και 50 τιμολόγια πώλησης ετησίως.

■ Οσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.

■ Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν μέσω της εφαρμογής timologio να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.). Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη (έξοδα).

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους, καθώς την ευθύνη για την αποστολή τους φέρει ο χρήστης της εφαρμογής.

Εξάλλου, μέσα στον Νοέμβριο η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία και μια νέα ψηφιακή εφαρμογή που θα παρέχει πλήρη ενημέρωση στους φορολογούμενους για τους λογαριασμούς τους στην Εφορία. Θα παρέχει δηλαδή ένα e-statement ακολουθώντας το μοντέλο των τραπεζών που ενημερώνουν τους πελάτες τους με ηλεκτρονικά statements για όλες τις μηνιαίες κινήσεις τους.

Στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στην πύλη της ΑΑΔΕ (myAADE) θα καταγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιεί ο κάθε φορολογούμενος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Taxis και θα του αποστέλλεται ηλεκτρονικά ενημερωτικό σημείωμα.

Με τα statement της ΑΑΔΕ οι πολίτες θα έχουν και από το κινητό τους τηλέφωνο συνολική εικόνα για τις οφειλές τους, τις δόσεις, τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς και τα ποσά που τους καταβάλλει το κράτος από αποζημιώσεις μέχρι και τα επιδόματα.

Ειδικότερα, θα ενημερώνονται:

■ Για τις μηνιαίες πληρωμές φόρων. Συγκεκριμένα, για τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, για την πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, για τη ρύθμιση των 120 ή 100 δόσεων και για τα χρέη της πανδημίας. Από τον Ιανουάριο του 2022 θα καταγράφονται και οι δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.

■ Για τα ποσά φόρων που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και για το είδος των οφειλών που μειώθηκαν ή μηδενίστηκαν μετά τον συμψηφισμό με τις επιστροφές φόρου.

■ Για τις επιστροφές φόρου και για τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, κουρεμένα ενοίκια κ.ά.) που έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

■ Για το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Οι φορολογούμενοι θα δουν την πρώτη αναλυτική κίνηση του λογαριασμού τους στο Taxis μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η πρόσβαση στην εφαρμογή για την ψηφιακή ενημέρωση του λογαριασμού θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν οι φορολογούμενοι στο Taxis.

Στέλιος Κράλογλου
newmoney.gr