Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Έρχονται παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό – Τα τρία επίπεδα προστασίας της πρώτης κατοικίας πριν τον πλειστηριασμό

Σειρά παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να γίνει πιο λειτουργικός και παράλληλα να κλείσουν τα «παράθυρα» για απόρριψη των προτάσεων ρυθμίσεων από την πλευρά τραπεζών και των (διαχειριστές δανείων).

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να περιοριστεί σημαντικά η περίμετρος αυτών των οποίων τα ακίνητα (πρώτη κατοικία) θα μπορούν να βγουν στο σφυρί και να λειτουργήσει παράλληλα με το υπάρχον πλαίσιο που αποτρέπουν από τον πλειστηριασμό ακίνητα δανειοληπτών που είτε είναι πραγματικά ευάλωτοι ή αυτών που πραγματικά θελήσουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Όπως άλλωστε αναφέρουν όλες οι πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τράπεζες, services και υπουργείο, τα εν δυνάμει ακίνητα που μπορεί να βγουν σε πλειστηριασμό και αφορούν πρώτη κατοικία δεν υπερβαίνουν τις 40.000 με 45.000.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο αριθμός των ακινήτων στα οποία εν δυνάμει αναφέρεται, η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι 600.000, εκ των οποίων τα μισά είναι σπίτια και ειδικά πρώτη κατοικία. Από αυτά τα 300.000, έχουν ρυθμιστεί δάνεια στο 80%, δηλαδή 240.000 είναι ουσιαστικά, μέχρι νεωτέρας πάντας, σε … «ασυλία».

Βέβαια και από αυτά τα ρυθμισμένα δάνεια, υπάρχουν κάποια ζητήματα, λόγω πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων. Οι δανειολήπτες σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις προκειμένου να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι βασικές αλλαγές που έρχονται στον εξωδικαστικό και θα έχουν την μορφή τροπολογίας που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή είναι οι εξής:

  1. Αιτιολόγηση απόρριψης: Οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης θα πρέπει να αιτιολογούν εγγράφως και αναρτούν στην πλατφόρμα τον λόγο απόρριψης στο σχήμα δόσεων που βγάζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
  2. Ρύθμιση ακόμα και σε έναν πιστωτή: Εάν κάποιος οφειλέτης έχει χρέη μόνο προς την Τράπεζα ή προς το Δημόσιο, αλλά δεν έχει άλλα χρέη – χρωστά μόνο σε έναν φορέα δηλαδή – θα μπορεί να ενταχθεί πλέον στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Το όριο ένταξης της οφειλής παραμένει πάνω από 10.000 ευρώ.
  3. Πρόωρη εξόφληση: Μπαίνει οριστικό τέλος στην ρύθμιση που υπήρχε μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει τα χρήματα να ξεπληρώσει το υπόλοιπο των οφειλών του, δεν θα πληρώνει «πέναλτι».
  4. Επιτόκια: Μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης στο 3%, ενώ θα αφαιρούνται, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Προβλέπεται επίσης διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.newsit.gr πατώντας εδώ