Παρασκευή
28
Ιανουάριος
TOP

Έρευνα: Ο κορωνοϊός αφήνει τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα στο 37% των νοσούντων

Τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα COVID-19 βρέθηκε στο 37% των ασθενών τρεις έως έξι μήνες μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία την Τετάρτη.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, κόπωση, πόνο και άγχος, δήλωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά από έρευνα για τα συμπτώματα σε πάνω από 270.000 άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19.

Τα συμπτώματα ήταν πιο συχνά μεταξύ των ατόμων που είχαν νοσηλευτεί στο παρελθόν με COVID-19 και ήταν ελαφρώς πιο κοινά μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη δεν παρείχε κάποια λεπτομερή αιτία για τα συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID, τη σοβαρότητά τους ή το πόσο θα μπορούσαν να διαρκούν.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες είχαν περισσότερες δυσκολίες στην αναπνοή και γνωστικά προβλήματα, ενώ οι νέοι και οι γυναίκες είχαν περισσότερους πονοκεφάλους, κοιλιακά συμπτώματα και άγχος ή κατάθλιψη.

«Πρέπει να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς που κρύβονται στα διάφορα συμπτώματα και που μπορούν να επηρεάσουν τους νοσούντες», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πολ Χάρισον, επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτές οι πληροφορίες είναι ουσιαστικές για να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID-19 στην υγεία», πρόσθεσε ο Χάρισον.

https://www.huffingtonpost.gr/