Παρασκευή
19
Ιούλιος
TOP

Έρευνα: Όλο και περισσότεροι οδηγοί, άνδρες και γυναίκες, επιδιορθώνουν οι ίδιοι τα αυτοκίνητά τους

Το να γίνει κανείς μηχανικός αυτοκινήτων δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται να έχει ακαδημαϊκές σπουδές ενώ τα τελευταία -πολλά- χρόνια και μεταπτυχιακά.
Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, όλο και περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτων αναλαμβάνουν να ασχοληθούν οι ίδιοι, στο μέτρο του δυνατού, με τις επισκευές στα αυτοκίνητά τους.

Σκοπός τους είναι να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.

Το ποσοστό των οδηγών που αναζητά στο διαδίκτυο πληροφορίες για επισκευές στο αυτοκίνητο και τις εφαρμόζει, θα σας εκπλήσσει.

Μεγάλα τα ποσοστά

Το 61,7% των ανδρών (υπάρχει αύξηση 9% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να κάνει ή να προσπαθήσει να ασχοληθεί με εργασίες στο αυτοκίνητό του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών είναι 30,4% (αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το 2021).

Οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή έρευνα της YouGov Γερμανίας τόνισαν ότι μια εργασία που κάνουν οι περισσότεροι μόνοι τους είναι η αλλαγή μπαταρίας. Εργασία που θεωρεί πάνω από το 50% των οδηγών μια σχετικά εύκολη εργασία. Σε σχέση με το 2021, το 2022 επιχείρησαν 8% περισσότεροι οδηγοί να αλλάξουν μπαταρία.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό που πιστεύει στις δυνατότητές του. Περίπου 6% περισσότεροι οδηγοί το 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό το 2021, αναλαμβάνει να αλλάξει ασφάλειες στο αυτοκίνητό του. Αυξημένο είναι το ποσοστό (1,4%) των οδηγών που αποφασίζει να πλένει και να γυαλίσει το αυτοκίνητό του. Μια ακόμη εύκολη εργασία είναι η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων, όπως και ο έλεγχος των υγρών και λιπαντικών.

Το αποτέλεσμα ικανοποιεί τους οδηγούς σε μεγάλο βαθμό, καθώς ένας στους τρεις είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά του.

Το 48,4% των οδηγών το κάνει γιατί θέλει να κερδίσει χρόνο από την παραμονή του στο συνεργείο, ενώ το 39% καταπιάνεται με το αυτοκίνητό του για να περάσει δημιουργικά και όμορφα την ελεύθερη ώρα του. Μόνο το 14,7% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων ασχολούνται με τους τροχούς και τα ελαστικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Στο τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σκέφτονται το κόστος ενός συνεργείου, καθώς το 69,5% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι το κάνουν για να μειώσουν τα έξοδά τους.

Συμβουλεύονται το διαδίκτυο

Πριν από κάθε επισκευή παίρνουν πληροφορίες από το διαδίκτυο και βλέπουν παρόμοια βίντεο, προκειμένου να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες.

Το 43% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων δηλώνουν ότι έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για εργασίες επισκευής από τις πληροφορίες που απέκτησαν, το 39,6% από πληροφορίες που πήρε από φίλους ή γνωστούς, το 24,2% πήρε πληροφορίες από τον μηχανικό του (στα ποσοστά υπάρχουν άτομα που δήλωσαν και δύο ομάδες) και μόνο λίγοι (16,8%) αναφέρουν ότι έχουν αρκετές γνώσεις για να επισκευάσουν το αυτοκίνητο χωρίς βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ