Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Εργασιακά: Η ανεργία φεύγει, οι τριετίες έρχονται…

Ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Η τελευταία καταγραφή της Eurostat για το μήνα Ιούλιο δείχνει νέα μείωση της ανεργίας στο 11,4%, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10% γεγονός που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων.

Σημειώνεται πως η μείωση του ποσοστού της ανεργίας είναι 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, σε ετήσια βάση, εφόσον συγκριθεί με το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουλίου 2021.

Διαβάστε επίσης: 13+1 ερωταπαντήσεις για το μίνι ασφαλιστικό

Προσαυξήσεις έως και 30%

Σε δηλώσεις του την προηγούμενη άνοιξη ο  καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, εκτιμούσε ότι προς τις αρχές του επομένου έτους η ανεργία θα «πέσει» κάτω από το 10%. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη επαναφορά των τριετιών. Σημειώνεται ότι αυτό προβλέπεται στο μνημονιακό νόμο με τον οποίο μειώθηκαν οι κατώτατες αμοιβές το 2012.

Ενδεχομένως με την επαναφορά των κατώτατων μισθών στο ποσό των 751 ευρώ – κάτι που αναμένεται εντός του 2023 – να υπάρξει και πλήρης επαναφορά των τριετιών για όλους, εφόσον η αποκλιμάκωση της ανεργίας συνεχιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

πηγή: www.ot.gr