Παρασκευή
31
Μάρτιος
TOP

Εργατικό δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο: 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλους τους δήμους

Σε απεργιακή 24ωρη κινητοποίηση προχωρά την Τρίτη 17 Ιανουαρίου η ΠΟΕ – ΟΤΑ με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα που συνέβη στο δήμο Ξυλοκάστρου και οδήγησε στο θάνατο εργαζομένης καθαριότητας, που όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr εργαζόταν ανασφάλιστη!

Οι εργαζόμενοι με τη δυναμική κινητοποίηση τους καταγγέλλουν τις πρακτικές της δημοτικής αρχής Ξυλοκάστρου αλλά ταυτόχρονα υψώνουν και αγωνιστική φωνή απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το τραγικό δυστύχημα αλλά και λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της εργασίας για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους .

Υπενθυμίζουμε ότι η εργάτρια καθαριότητας που βρήκε τραγικό θάνατο στο Ξυλόκαστρο, δούλευε ανασφάλιστη αφού είχε λήξη η πεντάμηνη σύμβαση με το δήμο πριν περίπου 20 ημέρες από το τραγικό δυστύχημα αλλά συνέχιζε να εργάζεται ανασφάλιστη με «μερoκάματο» (σ.σ. μαύρα).

Όπως κατήγγειλε στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης «στο συγκεκριμένο απορριμματοφόρο όχι μόνο η συνάδελφος που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν ανασφάλιστο». Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους Π.Π., εργάτη καθαριότητας και Π.Μ., οδηγό, ο οποίος κρατείται στο ΑΤ Κορίνθου. Μάλιστα, ο κ. Δαρδαμάνης καταγγέλλει ότι «και άλλοι συνάδελφοι εργάζονται ανασφάλιστοι στο δήμο και αμείβονται με ‘μεροκάματο”, δηλαδή, ‘μαύρο’ χρήμα», προσθέτοντας ότι «παρότι το Σωματείο Εργαζομένων έχει ζητήσει από τον δήμαρχο να προσλάβει προσωπικό καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις, εκείνος αρνείται, καθώς στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».

Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

Υπενθυμίζεται ότι σχετική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο είχε γίνει στις 16 Δεκεμβρίου μέσω ανακοίνωσής της ΠΟΠ-ΟΤΑ με την οποία είχε εκφράσει την κάθετη διαφωνία της με κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου Ξυλοκάστρου, καλώντας ταυτόχρονα το δήμαρχο Βλάση Τσιώτο «να αποσύρει την πρόταση για εκχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απoρριμμάτων την Οικονομική Επιτροπή».

Με αφορμή το εργατικό «έγκλημα» στο Ξυλόκαστρο, με θύμα την 45χρονη εργαζόμενη καθαριότητας του Δήμου, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Το εργασιακό «έγκλημα» στο Δήμο Ξυλοκάστρου ΔΕΝ είναι ένα ακόμη Εργατικό Ατύχημα. Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου με ξεκάθαρες τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), που στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό δημιουργώντας εν γνώση τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Είναι επιλογή της κυβέρνησης η πολιτική μηδενικών ελέγχων, η ατιμωρησία και η ασυδοσία, με αποτέλεσμα να επικρατούν στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., με κύρια ευθύνη σημαντικής μερίδας των Δημάρχων, η ανομία.

Είναι αδιανόητα προκλητικό, μέρες μετά τον τραγικό θάνατο της άτυχης εργαζόμενης και τα όσα ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας για «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, επισήμως το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών να μην έχει παρέμβει και αντίθετα όλοι μας να γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών συγκάλυψης του εργασιακού «εγκλήματος» του Δήμου Ξυλοκάστρου.

Το «έγκλημα» ΔΕΝ μπορεί να ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ.

Το κράτος οφείλει να νομοθετεί, να ελέγχει, να προβλέπει ελεγκτικούς μηχανισμούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικούς στη λογική της πρόληψης και να τιμωρεί παραδειγματικά όταν αυτό είναι αναγκαίο. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) απαξίωσε, ότι είχε απομείνει όρθιο. Η ατιμωρησία, η ασυδοσία, η πολιτική των μηδενικών ελέγχων και των μηδενικών προσλήψεων έχει οδηγήσει στα σημερινά φαινόμενα που δυστυχώς δεν θα είναι και τα στερνά!!!

Ως η πιο αντιπροσωπευτική και μαζική Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρότι επισημαίνουμε πως το τοπικό Σωματείο δεν ανήκει στην δύναμη των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αλλά στη δύναμη της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α., θέτει σήμερα την «κόκκινη γραμμή» της στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των αιρετών που μέρα τη μέρα αποθρασύνονται προκλητικά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

  1. Προκηρύσσει 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023.
  2. Την πραγματοποίηση Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29-Αθήνα) την ίδια ημέρα και ώρα 10.00 το πρωί. Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15) όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.
  3. Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Το ποτήρι ξεχείλισε!!! Η απαξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνόλου των εργαζομένων σε αυτή πρέπει να σταματήσει. Η απαξίωση είναι πολυμέτωπη και εξοργιστική. Η πολιτική επιλογή και κατεύθυνση σαφής. Και πλέον η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ηγεσία της δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη με μόνη ουσιαστική διεκδίκηση στο πρόσφατο Συνέδριό της, την επαναφορά των εξόδων παράστασης!!!

Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…