Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Ερντογάν προς G20 για σιτηρά: Μη βιώσιμη οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς τη Ρωσία

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αναβίωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που απομονώνει τη Ρωσία δεν έχει πιθανότητες να είναι βιώσιμη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί την Κυριακή.

Η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία τον Ιούλιο και αξιώνει χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων, ώστε να μπορεί να εξάγει δικά της τρόφιμα και λιπάσματα.

Μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία, η Μόσχα έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε λιμάνια της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, να βλάψει τις εξαγωγές της και να υπονομεύσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συζητούν τη συμφωνία για τα σιτηρά, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να στείλει δωρεάν σιτηρά σε φτωχότερες χώρες, τις οποίες ευνοεί η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το Κατάρ έχει συμφωνήσει σε αυτό. Μάλιστα, όπως είπε, προσπαθεί «απελπισμένα» για την αναβίωση της συμφωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 σχετικά με τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΗΓΗ imerisia.gr