Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή: Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με ερώτησή του στη Βουλή το το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του άδικου εσωτερικού κανονισμού της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέσω του οποίου επιβάλλεται ενοίκιο στους οικότροφους.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ερώτηση:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

Θέμα: Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η διοίκηση, στηριγμένη στον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών της Καλαμάτας, ανακοίνωσε πώς επιβάλλει χαράτσι-ενοίκιο στους οικότροφους, το οποίο φτάνει ως και 45ευρώ/μήνα. Όπως καταγγέλλει ο φοιτητικός σύλλογος των οικότροφων, όχι μόνο ανακοινώθηκε η επιβολή ενοικίου για διαμονή στις εστίες του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά η διοίκηση απαιτεί και αναδρομικά χρήματα για τη διαμονή τους στα δωμάτια κατά τους προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα την ώρα που ήδη επιβάλλεται «εγγύηση» ύψους ως και 100ευρώ στους οικότροφους δήθεν για την εξασφάλιση των υποδομών, οι οικότροφοι διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού το νερό στις εστίες δεν είναι καν πόσιμο, τα σώματα θέρμανσης -όπου υπάρχουν- δεν λειτουργούν, πρόσβαση σε ζεστό νερό έχουν με το σταγονόμετρο, και δεν υπάρχει καν δυνατότητα σίτισης αφού δεν υπάρχει εστιατόριο στο χώρο.

Και όλα αυτά, ενώ κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οικότροφοι αναγκάζονται να αφήσουν τα δωμάτια τους και καλούνται να κάνουν εκ νέου αίτηση για το επόμενο έτος. Δηλαδή, κάθε χρόνο, για όλα τα χρόνια των σπουδών τους, οι ίδιοι και οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος για το αν θα καταφέρουν να μείνουν στις εστίες ή όχι, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Πόσο μάλλον, όταν ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι η «εξόφληση» των επιβαλλόμενων χαρατσιών αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές την επόμενη χρονιά το δωμάτιο, ή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έξωση από τις εστίες.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός να ζητούνται χρήματα από φοιτητές για να μένουν στις εστίες των δημόσιων πανεπιστημίων, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη. Άλλωστε οι κλίνες στις εστίες είναι τόσο λίγες και οι ανάγκες τόσο πολλές, που στις εστίες τελικά μένουν οι φοιτητές που έχουν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ευθύνη. Το έδαφος για τέτοιου είδους απαράδεκτους κανονισμούς και για ενοίκια στις εστίες έχει στρωθεί από τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της φοιτητικής στέγης, με ανέγερση σύγχρονων και επαρκών φοιτητικών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την εμπλοκή και με κανένα τρόπο ιδιωτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που επιβάλλει χαράτσια διαμονής και όρους που φτάνουν μέχρι και την αποβολή οικότροφων λόγω μη καταβολής των χαρατσιών αυτών.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δελής Γιάννης

Παπαναστάσης Νίκος