Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Έτος αποφάσεων το 2024 για τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

Σε κρίσιμη καμπή μπαίνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα πέντε blocks της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Οι επενδυτές που έχουν μισθώσει τις συγκεκριμένες περιοχές καλούνται μέσα στο 2024 να λάβουν τις αποφάσεις τους για τη συνέχιση ή όχι των ερευνητικών τους προγραμμάτων.

Τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών

Το μεγάλο πρόγραμμα των επτά σεισμικών ερευνών  ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» από τη μισθώτρια εταιρεία HELLENiQENERGY, «2 – ΒΔ της Κέρκυρας» από το σχήμα Energean – HELLENiQ ENERGY και «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από το σχήμα «ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY».

Χαρτοφυλάκιο Ενεργών Συμβάσεων

Οι πετρελαϊκές έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που εκτέλεσαν τα ειδικά σκάφη και πλέον τα διαβάζουν και τα αναλύουν προκειμένου να αξιολογήσουν το υλικό ως προς την περιεκτικότητα και την ποσότητα των γεωλογικών δομών σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Συνολικά έγινε χαρτογράφηση υπεδάφους έκτασης 12.583 τετραγωνικών χιλιομέτρων και δαπανήθηκαν για τις σεισμικές έρευνες 53 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες, και σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως από στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καθώς και από επιστήμονες, είναι ενθαρρυντικές ως προς την ύπαρξη τέτοιων ποσοτήτων ικανών ακόμα και για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης.

Οι αποφάσεις

Όπως προαναφέρθηκε το 2024 θα είναι η χρονιά των επενδυτικών αποφάσεων των πετρελαϊκών για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ σημείωσε ότι «τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες είναι σε φάση επεξεργασίας, και σε 6-12 μήνες θα μπορεί να ληφθεί απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο ερευνητικών γεωτρήσεων». Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει: «Τα περί τεραστίων κοιτασμάτων δεν τα ακούμε σοβαρά», τονίζοντας ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr