Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

EUMED9 – Μητσοτάκης – Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά

Θεμελιώδης προτεραιότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου χαρακτήρισε την ασφάλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφείς και ρητές αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών της Συνόδου Κορυφής των EUMED9.

Τα μεσογειακά κράτη στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και έστειλε σαφή μηνύματα και για το προσφυγικό.

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά ειδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και γενικά στη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «τα μεσογειακά κράτη της Ευρώπης στέλνουν το δικό τους μήνυμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «υβριδικές απειλές» και σε αυτές συμπεριέλαβε την «εκμετάλλευση προσφυγικών ροών» τονίζοντας ότι η βούληση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ξεκάθαρη και υπογράμμισε ότι «σημέρα είναι επιτακτική η ανάγκη για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων».

Στην κατεύθυνση αυτή μίλησε για συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να μείνουν κοντά στις εστίες τους οι πρόσφυγες από Αφγανιστάν. «Δεν θα επιτρέψουμε την επαναληψη των φαινομένων του 2015».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα την ώρα που ο ευρωπαϊκος βορράς αντιμετώπιζε πλημμύρες.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «κοινός ο κίνδυνος και κοινή η άμυνα μας. Η διακήρυξη είναι σαφής. Συντονιζόμαστε οι 9 χώρες για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και τα δάση μας».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε για κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκού νότου να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο που έχουν επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης τόνισε ότι συζητήθηκαν κατά τη διάρκειας της 8ης Συνόδου Κορυφής της EUMED 9 η κοινωνική και οικονομική ατζέντα για την Ευρώπη και η μετάβαση στην μετά covid εποχή.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε νέα lockdown λέγοντας πως «δεν μπορούν να ανασταλούν οι οικονομικές δραστηριότητες. Οι χώρες μας (σ.σ. εννοεί τις ευρωμεσογειακές χώρες) έχουν τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης».

Η οικονομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίσει παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το νέο σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να αξιοποιεί τα θετικά του προηγούμενου και να αποφύγει τις αστοχίες του».

πηγη