Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Eurostat: Στο 2,3% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο – Στο 2,6% αυξήθηκε στην ευρωζώνη

Στο 2,3% μειώθηκε o πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ελλάδα τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat.

Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% από από 2,4% τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός είχε μειωθεί στην Ελλάδα στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός στο 2,4%.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Στο 2,8% αυξήθηκε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Τον Απρίλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,2% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε μηνιαία.

Άνοδος και στη Γαλλία

Πρώτη φορά φέτος επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, κάτι που αποτυπώνει τις τάσεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, αφού παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.

Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6% σε έρευνα του Bloomberg.

Η επιτάχυνση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,8%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Insee.

Αύξηση για τρίτο μήνα στην Ισπανία

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός Μαΐου διαμορφώθηκε στο 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό είναι υψηλότερο από το 3,4% του Απριλίου και λίγο υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση του 3,7% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Εξαιρώντας την ενέργεια και ορισμένα κόστη τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.

Πηγή: ΟΤ