Τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές συνθήκες, καθώς οι εργαζόμενοι αρκετών ειδικοτήτων αναγκάσθηκαν σε υποχρεωτικές άδειες ή να εργασθούν λιγότερες ώρες.
Απόρροια όλων αυτών των διαταραχών οι ώρες εργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθούν το 2020 κατά μέσο όρο 12% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat. Σε αυτή τη λίστα η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση, με ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διαμορφούμενο στο 19,5%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες που καταγράφεται ποσοστό μειωμένων ωρών 19% ή περισσότερο, είναι χώρες της περιφέρειας της Ε.Ε., καθώς μετά από την Ελλάδα σε πολύ κοντινή απόσταση ακολουθεί η Ισπανία (19,5%), ενώ ποσοστό 19% καταγράφηκε σε Ιταλία και Πορτογαλία.
Αντιθέτως στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά η αρνητική μεταβολή ήταν σημαντικά πιο περιορισμένη, με το μικρότερο ποσοστό μείωσης των ωρών απασχόλησης να καταγράφεται στην Ολλανδία (3,2%), στη Δανία και το Λουξεμβούργο οι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν κατά 4,1% λιγότερες ώρες, με την Φινλανδία να παρουσιάζει ποσοστό αρνητικής μεταβολής στο 4,4%.
Στο σύνολο της Ε.Ε., 26,9 εκατ. εργαζόμενοι δήλωσαν ότι εργάσθηκαν λιγότερο πέρυσι σε σχέση με το 2019, νούμερο υψηλότερο από τους 24,4 εκατ. εργαζόμενους το 2019, χρονιά ωστόσο που δεν υπήρχαν διαταραχές στο εργασιακό περιβάλλον.
Όπως επισημαίνει η Eurostat στο δελτίο της, ο κυριότερος λόγος για τη μείωση των ωρών εργασίας δεν ήταν άλλος από τις προσωρινές αναστολές σύμβασης, οι οποίες από τα 500 εκατ. το 2019, εκτινάχθηκαν στις 3,9 εκατ. το 2020. Επιπρόσθετα 5,8 εκατ. εργαζόμενοι εργάσθηκαν λιγότερο για άλλους λόγους (όπως η γονική άδεια και η εκπαίδευση) το 2020, έναντι 4,7 εκατ. το 2019.
πηγη: moneyreview.gr